fbpx
Kanta-Häme

Merikotka pesi onnistuneesti myös Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeessä todettiin jälleen tänä kesänä yksi onnistunut merikotkien pesintä, Maailman luonnonsäätiö WWF kertoo tiedotteessaan.

WWF Suomen merikotkatyöryhmän inventoijat löysivät tänä kesänä yhteensä 451 asuttua merikotkan pesää, joista pesintä onnistui 271:ssä. Pesiä löytyi nyt uusilta alueilta sisämaista. Poikasia havaittiin 414 kappaletta.

– Syynä tähän on länsirannikon viimevuotista pienempi poikastuotto. Vuosien välinen vaihtelu on luonnollista, eikä anna syytä huoleen, sanoo merikotkatyöryhmän seurantavastaava Heikki Lokki.

Vahvimman pesimäkannan alueella Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Merenkurkussa kanta näyttää vakiintuneen. Pesimäkauden ilonaiheena olivat uudet pesät syvällä sisämaassa.

Kanta-Hämeen onnistuneen pesinnän lisäksi Pirkanmaalla havaittiin maakunnan ensimmäiset kaksi pesintää. Myös Helsingin rajojen sisällä todettiin ensimmäinen pesä, tosin ilman poikasia.

Leviäminen sisämaahan on hyväksi merikotkapopulaatiolle, sillä pelkästään Itämerellä pesivä kanta on altis meressä tapahtuville häiriöille.

Sisävesien merikotkat voivat toimia puskurina, mikäli Itämeressä tapahtuu haitallisia ympäristömuutoksia.

Lapin ja Koillismaan merikotkat pesivät sisämaassa, mutta eroavat jonkin verran perinnöllisesti Itämeren populaatiosta, eivätkä siten ole sen turva.

– On ollut upeaa nähdä merikotkan asettuvan sisämaahan, toteaa merikotkatyöryhmässä alusta asti mukana ollut professori Pertti Saurola.

Hän on ollut aitiopaikalla havainnoimassa tilannetta Hämeessä, missä hän on tutkinut pitkään muita petolintuja. Saurolan mukaan merikotkan asettuminen sisämaahan rikastuttaa alueen luontoa, mutta voi aiheuttaa joitakin muutoksia.

– Merikotka voi esimerkiksi kilpailla sääksen kanssa. On siksi tärkeää, että merikotkan leviämistä ei ole millään tavalla autettu, vaan se on tapahtunut luonnollisesti. Silloin myös vaikutukset ovat luonnonmukaisia.

WWF Suomen merikotkatyöryhmä kaipaa yleisöltä merikotkan pesintään liittyviä havaintoja. Erityisesti sisämaan uudet reviirit syntyvät alueille, joilta työryhmäläiset eivät osaa niitä etsiä ilman vihjeitä.

Merikotkatyöryhmän seurantavastaava Heikki Lokin mukaan saalista jaloissaan kantava merikotka on hyvä vihje poikasiaan ruokkivasta merikotkasta.

Samoin toistuvasti samalla alueella kesäaikaan havaitut vanhat valkopyrstöiset merikotkat saattavat pesiä jossakin muutamien kilometrien säteellä.

WWF Suomen merikotkatyöryhmä on toiminut vuodesta 1973 alkaen, jolloin poikasia kuoriutui vain viisi. Onnistuneen suojelutyön ansiosta kasvava merikotkakanta on yksi Suomen luonnonsuojelutyön menestystarinoista.

 

Juttua muokattu kello 10.55: Korjattu asuttujen pesien, onnistuneiden pesintöjen ja havaittujen poikasten määrä.

Menot