Kanta-Häme

Merirosvoja, ohoi!

– Hiiohoi! huutavat merirosvot ja kilistelevät rommimukejaan yhteen.

Merirosvot juhlivat onnistunutta pelastusretkeä herkkuja notkuvan juhlapöydän ääressä. Kattoon on ripustettu värikkäitä huiveja ja valoja. Huoneen nurkassa odottaa pahvista rakennettu laiva ja puumiekat on laitettu siististi penkkien alle.

Klaffitalu kalahtaa ja lastentarhanopettaja Marko Vinnari käynnistää videokameransa. Iloiset kestit tallentuvat videolle merirosvoelokuvan loppukohtausta varten.

Ojoisten varhaiskasvatuskeskuksen Pintelit-ryhmässä syksy on vietetty kuin vahingossa merirosvotunnelmissa.

– Kerran lapset eivät halunneet syödä kalapuikkoja. Kerroimme heille, että ne ovat merirosvojen kalapuikkoja. Sen jälkeen kaikki ruoka onkin nimetty merirosvojen mukaan, kertoo erityispäivähoidon päivähoitaja Marja Ohvo.

Merirosvoteema laajeni myös ruokapöydän ulkopuolelle. Ryhmän nuorimmat pääsivät seikkailemaan lähimetsään, missä jokaiselle askarreltiin oma miekka. Myös vanhempainilta järjestettiin merirosvoasuihin pukeutuneena leiritulen ääressä.

Hiljalleen ajatus elokuvasta alkoi kehittyä. Ohvo kirjoitti elokuvalle alun, mutta lopusta käsikirjoituksesta vastasivat lapset itse.

Keinoverikin roiskuu

Merirosvojoukkion johtajan, Kapteeni Siniparran, kasvoihin on maalattu viiksien ja parran lisäksi verta.

– Mustekala osui siihen, niin roiskui veri, kertoo kuusivuotias Joonas Jokivalo roolihahmonsa maskeerauksesta.

Viisivuotiaan Mirko Simolinin viiksiin on tarttunut puolestaan mustekalan mustetta. Elokuvan kuvausten aikana nuoret näyttelijät ovatkin joutuneet moniin seikkailuihin.

– Miekkataistelu on ollut kivointa, Mirko sanoo.

Elokuvaan mahtuu toki myös kauniita ja rauhallisia kohtauksia. Joanna Perälä, 6, esittää toista joutsenta, jotka tanssivat kuunvalossa. Riehakas päätöskohtaus vie kuitenkin tytön mielestä voiton tanssimisesta.

– Juhliminen on ollut parasta, koska silloin sai herkutella, kertoo Joanna.

Rooleja kaikille

Pintelit on integroitu erityisryhmä, jossa osa 3–7-vuotiaista lapsista tarvitsee erityistä tukea. Elokuvan tekemistä käytetään harvoin oppimismenetelmänä erityisvarhaiskasvatuksessa.

Pintelit on varsin poikavaltainen ryhmä, mutta myös mukana olleet kolme tyttöä innostuivat projektista.

– Tytöt olivat mukana keksimässä tarinaa, mutta kun rooleja alettiin jakaa, niin he eivät halunneet olla merirosvoja, Marja Ohvo kertoo.

Onneksi jokaiselle lapselle löytyi mieluinen rooli, tarvitaanhan merirosvoelokuvaankin joutsenia ja prinsessa.

Elokuvaa viimeistellään Ojoisilla kovalla tahdilla, sillä ensi-ilta on jo 22. marraskuuta.

– Lapset tulevat osallistumaan myös kuvaamiseen ja sen suunnitteluun, Marko Vinnari sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020