Kanta-Häme

Meritähtien sota Vesihelmessä

Sukellusseura Gummiwihta ry valmistautuu parhaillaan Meritähtien sotaan.

– Järjestämme 7-15-vuotiaille lapsille ja nuorille valtakunnallisen snorklaustapahtuman Vesihelmessä pitkänäperjantaina. Tapahtumaan odotetaan sataa vierasta, Petri Tuominen yhdistyksen hallituksesta kertoo.

Norpparallin teemaksi visioitiin avaruusseikkailu, ja esimerkiksi viihdeuimalan vesiliukumäki muuttuu tapahtumassa avaruusalukseksi.

– Kauan kadoksissa ollut prinsessa Räpylämäki on löydetty Vesihelmi-nimiseltä meriplaneetalta Lounais-Hämeen galaksista, Forssan tähtikuvion laidalta. Norpparallilaisten tehtävänä on pelastaa prinsessa, Esko Pukkila tiivistää tapahtuman juonta.

Yhdistyksen aktiivit ovat kehittäneet tarinan pohjalle yhteensä kahdeksan rastipistettä.

– Tapahtuma on mittakaavassaan meille ensimmäinen laatuaan. Tapahtumapäiväksi talkootyöhön on kiinnitetty koko yhdistyksen aktiiviporukka, miehet kertovat.

Jokioislainen sauna- ja sukellusseura Gummiwihta ry perustettiin vuonna 2000.

– Seura oli itse asiassa minun yritystoiminnan ja markkinoinnin opinnäytetyöni. Taustalla oli toki tilaus monipuoliselle urheilusukellusseuralle, Esko Pukkila kertoo.

Yhdistykseen kuuluu yhteensä noin 250 jäsentä, joista hieman yli puolet on varsinaisia sukeltajajäseniä.

– Alle 18-vuotiaita on lähes 100. Jäsenten keski-ikä on 36 vuotta – nuorin täyttää kesällä vuoden, vanhin syksyllä 80 vuotta, Pukkila kertoo.

Yhdistyksen jäsenet asuvat Forssassa, Jokioisilla, Tammelassa ja Somerolla sekä yksittäisillä paikkakunnilla ympäri eteläistä Suomea.

Seuran jäsenet voivat osallistua muun muassa CMAS-koulutusjärjestelmän laitesukelluskoulutukseen ja Norppatoimintaan. Norppatoiminnassa harjoitellaan uintia, snorkkelisukellusta, pelastamista ja pelastautumista, unohtamatta leikkiä ja leikkimielisyyttä.

– Snorkkelisukeltamisen voi aloittaa 7 ikävuodesta ylöspäin ja 12-vuotiaana on mahdollisuus aloittaa laitesukellus.

Sukellusseura järjestää myös laitesukelluskokeiluja eli introja monenlaisissa tapahtumissa ja tilauksen mukaan.

Moni sukellusseuraan liittynyt on saattanut saada kipinän harrastukseen etelänlomalla käydyn sukelluskurssin jälkeen. Toisinaan lajista muodostuu koko perheen yhteinen harrastus.

– Lisäksi kaupungin liikuntapassikampanja houkutteli mukavasti junnuja kokeilemaan sukellusta. Kysyntä oli niin suurta, että kaikki halukkaat eivät tuolloin mahtuneet mukaan, Pukkila kertoo.

Petri Tuomisen poika oli yksi liikuntapassikampanjan kautta snorklauksen löytäneitä.

– Harrastus ei mennyt isältä pojalta, vaan tällä erää pojalta isälle. Poikani halusi jatkaa laitesukeltamisen parissa heti ikärajan saavutettuaan, ja lähdin mukaan, Tuominen kertoo.

Pukkila sen sijaan löysi sukeltamisen polvileikkauksen jälkeen vuonna 1998.

– Lääkäri sanoi, että palloilut on palloiltu. Mietin vähemmän polviniveliä kuormittavaa harrastusta, ja tämä se oli. Sukelluksessa eniten kiehtoo painottomuuden tunne. Jos ulkoavaruus on tuolla jossakin, niin pinnan alla on sisäavaruus, Pukkila miettii.

Pukkilan laitesukellus vei mukanaan niin, että hän suunnittelee myös lomamatkansa harrastuksensa ehdoilla.

– En lähde minnekään, ellen pääse samalla sukeltamaan. Annan harrastuksen kuljettaa, Pukkila naurahtaa. HäSa

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic