Kanta-Häme

Merja Uotila tepsuttelee Dolce & Gabbanan korsettikengissä

– Pukeutumisessa pitää olla samaa fiilistä kuin minussa itsessäni – ja kengät kohillaan, sanoo Merja Uotila ja nappaa kenkiä täynnä olevalta seinältä käteensä stilettikorkoiset ihanuudet. Niistä toisen pohjassa lukee koukeroisin kirjaimin Sami Saari.
 
– Omistuskirjoituksen ansiosta tässä on yksi rakkaimmista kenkäpareistani, Merja Uotila sanoo. Jokseenkin kaikkiin kenkiin hänellä liittyy jokin muisto. Vahva tunnearvo on hääkengillä. Vuosia sitten vaaleasta kenkäparista on nautittu viskinapsut.
 
Merja ja Timo Uotilan kodista ovat yhden huoneen, lähes lattiasta kattoon asti valloittaneet naisten kengät ja asusteet. Kenkiä on eri malleja ja värejä, mustista värikkäisiin aina kultahilein koristeltuihin. Yksitellen laskettuna kenkäpareja huoneesta löytyy kaksisataa.
 
– Määrä alkaa hipoa ylärajaa, omistaja myöntää.
 
Pariisi, Lontoo vintage-kauppoineen ovat Merja Uotilan vakiopaikkoja kenkäostoksille. Kriittisesti valittuja löytöjä hän sanoo tehneensä myös kotomaan kirpputoreilta, erityisesti Forssasta.
 
– Alkuun kenkien kerääminen lähti yhdestä vintage-parista, ja sitten niitä alkoi tulla ryöppyämällä.
 
Oikean kenkäparin nähdessään häneltä aikaa päätökseen kuluu niukat kolme sekuntia.
 
Ostamisessa pitää olla hypistelemisen riemua.
 
– On erilaisia tapoja pitää hauskaa, naisella on oikeus vaihtaa mielipidettä ja kokeilla useampia kenkäpareja, Merja Uotila vinkkaa.
 
Hurahdus  on suotavaa
Tanssijana ja koreografina Merja Uotila myöntää, että kenkien ja vaatteiden estetiikalla on hänelle iso merkitys. Häntä viehättävät kenkien väri ja muoto, korkokengissä häntä viehättää linjakas Pompidour-korko. Juhlaa on tepastella jalassa Pradat tai Dolce & Gabbanan korsettikengät, jotka hänen laukkuunsa tarttuivat viimekesäiseltä Kreetan matkalta.
 
– Maatalon emäntänä vedän jalkaani reilut kumisaappaat, hän myöntää.
 
Vintage-vaatteissa kantajaa viehättää, että ne istuvat ylle kuin hansikas. Kengissä istuvuus lähtee lestistä.
 
Merjalla on Hämeenlinnassa luottosuutari, jolta apua saa tarvittaessa. Kokoelman kengistä useat ovat kokoelmaan päässeet juhlakäyttöön, muun muassa moni 1950-luvun kenkäpari.
 
Hän myöntää, että kenkiin ja vintage-vaatteisiin hurahtaneenakin katsoo, että hinta-laatu -suhde on kohdallaan.
 
Toiveissa hänellä on omistaa joskus kyykäärmeennahkaiset kengät.
 
– Auton alle jääneitä käärmeitä näkee silloin tällöin. Olisi ekologistakin valmistaa nahasta kengät, hän haaveilee ja lupaa ottaa nahan vastaan, jos sitä joku hänelle tarjoaa.
 
Kesästä Merja Uotila toivoisi pitkää ja lämmintä, että ehtisi useammin käyttää kauniita kenkiä.

Päivän lehti

17.1.2020