Kanta-Häme

Merkintä vie opiskelijan toimeentulon

Korkeakoulussa opiskelevalla 26-vuotiaalla Suvilla on maksuhäiriömerkintä.

Suvi saa opintorahaa ja opiskelijan asumislisää, mutta ei opintolainan valtiontakausta. Sen sijaan hänellä on oikeus toimeentulotukeen, mutta sekään ei aina riitä välttämättömiin elinkustannuksiin.

Suvin kaltaisia on paljon. Nuorten maksuhäiriöt ovat yleistyneet ja ne lisääntyvät joka vuosi. Asiakastiedon kesäkuisen tilaston mukaan 25–29-vuotiaiden ikäluokasta 10,7 prosentilla on maksuhäiriö.

Opiskelijoiden maksuhäiriöiden määrää ei ole tutkittu, mutta heitäkin on alle 30-vuotiaissa yhä enemmän.

Koska talous- ja työllisyysnäkymät ovat synkät, moni opiskelija kammoaa opintolainaa. Opiskelijapiireissä voidaan neuvoa hankkimaan maksuhäiriömerkintä, koska toimeentulotukea ei tarvitse maksaa takaisin.

Suvi ei merkinnän hankkimista suosittele.

Opintotuen ohella töitä voi tehdä tiettyyn tulorajaan asti tukia menettämättä. Toimeentulotuen kanssa taas ylimääräistä rahaa ei saa tienata senttiäkään, tai tukia ei saa.

Suvi maksaa maksuhäiriömerkinnän taustalla olevaa velkaa pois joka kuukausi, joten hän ei tule toimeen pelkällä tuilla ja lisillä.

– Olen saanut oman alan työtarjouksia, joista on ollut pakko kieltäytyä. Nyt on pakko tehdä työkeikkoja pimeänä ja käteisellä, jotta olisi rahaa ruokaan.

Opintotukilain uudistus saattaa parantaa Suvin tilannetta.

Hallituksen esitykseen sisältyy muutos, jossa nuoren mahdollinen maksuhäiriömerkintä ei jatkossa enää vaikuttaisi opintolainan valtiontakauksen myöntämiseen.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) pitää tätä perusteltuna muutoksena, jota myös Kansaneläkelaitos on kannattanut lain valmistelussa.

– Opintotukilain valmistelussa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että jokaisella nuorella on jatkossakin mahdollisuus korkeakoulutukseen. Perheen varallisuus tai muut taloudelliset tekijät eivät saa sulkea näitä mahdollisuuksia pois.

Grahn-Laasonen pitää valitettavana sitä, että nuorten maksuhäiriöiden yleistymisen vuoksi yhä useammalla opiskelijalla ei ole mahdollisuutta koko toimeentulotukeen.

– Yhä useamman opiskelijan jääminen valtiontakauksen ulkopuolelle ajaisi siten opiskelijoita toimeentulotuen piiriin ja johtaisi toimeentulotukimenojen kasvuun.

Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Heikki Koponen muistuttaa, että muutos on vasta luonnosasteella. Opintotukilain muutokset ovat nyt lausuntokierroksella.

Koposen mukaan tällä hetkellä lainantakauksen saamisen hankaluus rasittaa maksuhäiriöisten opiskelijoiden toimeentuloa. Opiskelijat ovat jo valmiiksi yksi pienituloisimmista kansanryhmistä.

– Jos luonnos toteutuu, se on yksi valonpilkahdus tässä opintotukiuudistuksessa. Yleisesti uudistuksen lainapainotteisuus silti lisää yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Nyt vähempituloisten perheiden lapset välttävät lainanottoa, mutta kohta se ei ole enää mahdollista, Koponen sanoo.

Meni monta vuotta, ennen kuin Suvi kertoi maksuhäiriöstä kellekään. Opiskelijakaverit eivät siitä tiedä.

Moni heistä elää vanhempiensa rahoilla, mutta Suvin vanhemmat eivät voi auttaa. Nyt Suvi järjestää yhteisiä opiskelijabileitä, joihin hänellä ei ole varaa osallistua.

– Jos haluan opiskella täyspäiväisesti, en voi tehdä seuraavaan viiteen vuoteen mitään. Muuten joudun tekemään töitä niin paljon, että opintoni viivästyvät.

Suvin mukaan kukaan ei puhu maksuhäiriöstä, koska siitä saa huonon leiman. Merkintä vaikeuttaa esimerkiksi työn ja asunnon saantia sekä pankkitilin ja jopa puhelinliittymän avaamista.

– Tuntuu siltä, että tällä hetkellä Suomessa on suurempi synti olla maksuhäiriöinen kuin rikollinen. Opiskelijalle merkintä on vieläkin pahempi nöyryytys, Suvi sanoo. HÄSA

Suvin nimi on muutettu.