Kanta-Häme

Merveen suunnitellaan biopolttoaineen jalostuslaitosta

Jos selvitykset ja suunnitelmat valmistuvat odotetusti, Kanta-Hämeessä voitaisiin aloittaa laajamittainen energiapuun hankinta jo vuonna 2014.

Puuta kerättäisiin suunnitteilla olevaan biopolttoaineen jalostuslaitokseen. Hämeen liiton alulle polkaisemassa hankkeessa laitosta ollaan sijoittamassa Hattulaan Merven teollisuusalueelle.

– Se on logistisesti ja puun saatavuuden kannalta ihan loistava paikka. Sen parempaa paikkaa on vaikea keksiä. Muita paikkoja ei ole edes tuotu esille, hankkeen konsultti ja tiedotusvastaava Timo Rajala sanoo.

Rajala kommentoi suunnitelmia nihkeästi vedoten niiden keskeneräisyyteen. Maakuntajohtaja Juhani Honka ehti jo hehkuttaa lauantain Hämeen Sanomissa, että käsitykset aikataulusta ja optimiajasta ovat vahvistuneet.

– Hongalla on päässään aikatauluja, mutta ne eivät ole oikein vielä sellaisia, joihin voisi kauhean vahvasti sitoutua. Rajala muotoilee.

Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö odotti selvitysten valmistuvan jo vuodenvaihteessa, mutta Rajala toppuuttelee ja lupaa puunhankinnan suunnitelmaa ensi kevääksi.

Puuta piisaa Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeessä on yllin kyllin puuvarantoa, koska alueella ei ole metsäteollisuutta. Sahateollisuutta on jonkin verran, mutta pääasiassa pöllejä pitää kuljetella pitkiä matkoja.

Rajalan mukaan kysynnän lasku näkyy metsässäkin: kun metsäteollisuus syö koko ajan vähemmän puuta, eivät kantahämäläiset metsät tule kunnolla hoidetuiksi ja puuta jää metsiin vanhenemaan.

Energiapuun polttolaitos hyödyntäisi käyttökelpoisen raaka-aineen, jolle ei nyt löydy ottajaa.

– Metsäteollisuuden käyttö alenee koko ajan, joten tilanne huononee, jos emme keksi puulle muuta älykästä käyttöä.

Rajala korostaa, että nyt vaaditaan erityisen kekseliästä ideointia, jotta puun hyötykäyttö saadaan aikaisempaa tehokkaammaksi ja kilpailukykyisemmäksi. On luotava ennennäkemätöntä tekniikkaa ja uudistuksia, joita missään muualla ei ole vielä tehty.

– Moni asia pitää tehdä toisin kuin ennen. Käsittääkseni kaikki ymmärtävät, että näin se maailma nyt menee, että metsän käyttöön täytyy keksiä aivan uusia keinoja.

Aikatauluja ja kustannuksia ei kerrota

Eläkkeellä oleva Rajala on entinen Pohjolan Voiman toimitusjohtaja. Hattula on palkannut Rajalan jalostuslaitoshankkeen konsultiksi. Tiedottamisvastuu on keskitetty hänelle.

Rajala tekee parhaillaan perusselvityksiä puun saatavuudesta ja jalostuslaitoksen teknisestä toteutuksesta.

Kanta-Hämeen kuntiin on tarkoitus perustaa energiapuuterminaaleja, joihin raaka-ainetta kerätään. Mihin niitä tehdään ja kuinka monta, ei ole tiedossa.

Vielä ei ole myöskään selvää, mitä Merven puunjalostuslaitoksessa tehtäisiin. Vaihtoehtoja on monia: esimerkiksi puun kaasuttaminen tai paahtaminen. Paahdettu hiili on energiasisällöltään hyvin lähellä kivihiiltä.

Tavoitteena on, että vuonna 2014 voisi jo tehdä puun hankintaa ja kuivaamista. Muu aikataulu ja kustannukset eivät ole vielä julkista tietoa.

– En haluaisi sanoa investoinneista vielä mitään, koska olemme vasta alkuvaiheessa, Timo Rajala toppuuttelee.

Rahasummat riippuvat jalostuslaitoksen teknisestä toteutuksesta. Pelkästään puun saatavuuden selvitys ja raaka-aineen kerääminen energiapuuterminaaleihin maksaa kymmeniä miljoonia euroja. Jalostuslaitos taas voi maksaa yli sata miljoonaa euroa.

Valtiovalta on jo nyökkäillyt hyväksyvästi, mutta ei ole lupautunut maksumieheksi. Rahoituskuviot ratkeavatkin vasta sitten kun paperilla on selvät numerot ja piirustukset. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020