Kanta-Häme

Merven alueesta valmistui kehittämissuunnitelma

Hattulan kunta jatkaa neuvotteluja Etelä-Suomen Bioenergiakeskuksen perustamiseksi Merven alueelle. Bioenergia on kuitenkin vain osa laajamittaisia kaavailuja.

– Asia on edelleenkin pinnalla. Kävin juuri hetki sitten neuvotteluja yhden alueesta kiinnostuneen toimijan kanssa, kertoi tekninen johtaja Janne Teeriaho maanantaina.

Yhteistyö on jatkunut myös mikkeliläisen kehitysyhtiön Miktech oy:n kanssa.

Päällimmäisenä aikaisemmin esillä olleeseen biohiilen tuotantoon ei Teeriahon mukaan olla yksin ankkuroitumassa.

– Kuntahan on vain osoittamassa paikkaa, jossa näiden erilaisten bioenergiajakeiden jalostaminen eri lopputuotteiksi, joko nestemäisiksi, kiinteiksi tai kaasumaisiksi olisi mahdollista.

Bioenergialaitoksen lisäksi Merveen moottoritien ja harjun väliselle alueelle havitellaan monenmoista muutakin.

– Alustavista aluevarauksista bioenergian osuus on yksi kolmannes. Kaksi kolmasosaa on erilaisia logistiikka- ja tukipalveluja sekä esimerkiksi matkailupalveluita, selvittää Janne Teeriaho.

Kuka toimintaa Mervessä harrastaisi ja keneltä rahat löytyisivät?

– Sepä on juuri se suuri auki oleva kysymys.

Janne Teeriahon mukaan parhaillaan aletaan laatia kirjallisia aiesopimuspohjia eri toimijoiden kanssa. Niitä on ollut esillä useita, joukossa on niin yrityksiä kuin yhdistys-muotoisia yhteisöjäkin.

– Lähes kaikkien sellaisten toimijoiden kanssa on keskusteltu, joita alueelle haluamme.

Suunnitelma uunista ulos

Merven alueen kehittämissuunnitelma on saatu vuodenvaihteessa uunituoreena painosta ulos. Siinä on hahmoteltu muun muassa alueen kehittämisen alustavaa aikataulua.

– Se, tehdäänkö asiat lopulta siinä aikatauluissa kuin on ajateltu, on aivan toinen juttu, tekninen johtaja selvittää.

Kehittämissuunnitelma on niin tuore, että se on vasta tulossa jakoon Hattulan valtuutetuille. Seuraava Hattulan valtuuston kokous on keskiviikkona 21. tammikuuta. (HäSa)