Kanta-Häme

Mestarien liigan huipennus täysin ennalta arvaamaton – Hämeen Sanomat analysoi legendaaristen seurojen kohtaamisen

Mestarien liiga 2017–18 on tarjonnut enemmän yllätyksiä ja unohtumattomia otteluja kuin moni sen edeltävä kausi yhteensä. Niinpä odotukset finaalin viihdyttävyyttä kohtaan ovat korkeat ja ennakoissa ottelusta povataan jopa ennen näkemätöntä maali-ilottelua.

Tämän kauden teemaan sopisi kuitenkin vielä yksi jättipaukku. Se olisi 90 minuuttia varovaista kyttäilyä 0–0-tuloksella. Mutta onko kumpikaan joukkue kykeneväinen siihen? Seuraavassa kolme seuraamisen arvoista nostoa illan herkkupalaan.

Kummankin joukkueen vahvuus on hyökkäyspelaaminen, se ei liene enää tässä vaiheessa kautta kenellekään epäselvää. Kysymys kuuluu, kumpi valmentajista uskaltaa pelata enemmän omilla vahvuuksilla vastustajan vahvuuksien nollaamisen sijaan?

Realin laitapuolustajat nousevat. Marcelo ja Dani Carvajal tekevät sitä myös samanaikaisesti, jättäen hurjasti tilaa taakseen.

Mitä tekee Jürgen Klopp? Valjastaako hän Mohamed Salahin sekä Sadio Manén tiukoilla puolustusvelvoitteilla vai antaako saksalainen laitureidensa odottaa palloja Marcelon ja Carvajalin tyhjäksi jättämissä tiloissa?

Vaikka Zinedine Zidane tietää täsmälleen, miten Liverpool luo vaarallisuutensa, liiallinen keskittyminen siihen vie omasta pelaamisen DNA:sta sekä omien pelaajien vahvuuksista liikaa pois.

Liverpool on käytännössä tuhonnut vastustajansa otteluiden ensimmäisillä jaksoilla. Vastustajat ovat olleet vielä puoliksi kopissa, kun punainen vimma ja prässi ovat jo pyyhkineet niiden yli.

Real Madridilla on keskikenttä, jonka pitäisi pystyä pallokontrolliin myös aggressiivista prässiä vastaan. Toni Kroos ja Luka Modric ovat tällä kaudella menettäneet ehkä kaksi palloa mieheen, ja nyt heidän tehtävänään on viedä Liverpoolilta suurin kiima ja palloton jaksaminen pois.

Real on kahdessa edellisessä finaalissa pystynyt olemaan kärsivällinen ja kontrolloitu, vastustajan jäädessä molemmilla kerroilla yhteen maaliin. Kloppin Liverpool on kuitenkin täysin poikkeava joukkue edellisistä finaalivastuksista, ja edes jonkinlaisen järjen saaminen omaan peliin on sitä vastaan, etenkin otteluiden alussa, erittäin vaikeaa.

Kentälle juoksee lauantaina pelaajia, jotka ovat täysin pystyviä ratkaisemaan seurajalkapalloilun isoimman palkinnon kohtalon henkilökohtaisesti. Realin huippuyksilöt jakautuvat tasaisesti koko kentälle, Liverpoolin tähdet tuikkivat kirkkaimmin hyökkäyksessä. Silti ottelu saattaa hyvinkin ratketa siihen, kuinka hyvin Trent Alexander-Arnold ja Andy Robertson onnistuvat.

Hieman pienemmät nimet Liverpoolin alakerrassa ovat takuulla Cristiano Ronaldon, Iscon sekä Karim Benzeman liikkeiden kohteina. Uriensa ylivoimaisesti kovimmassa paineessa olevat laitapuolustajat eivät ole tuntemattomia lauantai-illan jälkeen. Tunnetaanko heidät sankareina vai liian kovaan paikkaan joutuneina brittipoikina, jää nähtäväksi.