Kanta-Häme

Mestaripianisti Olli Mustosen matkavarustus ovat ruis-sipsit ja hyvät kengät

Nyt on oiva mahdollisuus selvittää, miten ikääntyminen vaikuttaa taiteilijan tulkintaan. Pianotaiteilija Olli Mustonen soittaa pian viisi teosta ensin alle 50-vuotiaana ja sitten yli viisikymppisenä.
Sattui nimittäin niin, että Riihimäen kesäkonsertit kutsui hänet festivaalille esiintymään. Ensimmäinen konserteista on Suomen Lasimuseossa 6. kesäkuuta ja toinen Hausjärven kirkossa 7. kesäkuuta, joka on Mustosen 50-vuotissyntymäpäivä.
– Olin miettinyt, miten viettäisin syntymäpäivää vai viettäisinkö mitenkään, hän kertoo. 
Kun Riihimäen kesäkonserttien taiteellinen johtaja ja Mustosen hyvä ystävä Joel Laakso sitten soitti ja ehdotti syntymäpäiväkonserttia kotikulmilla, taiteilija tarttui heti ideaan. Hän on usein ennenkin esiintynyt Riihimäen kesäkonserteissa Suomen Lasimuseossa, ja myös kotipitäjän kirkko on tuttu konserttipaikkana.
–  Soittaminen, konsertoiminen ja musiikki ovat niin iso osa elämääni, että tuntui luontevalta juhlia juuri konsertissa, hän sanoi.
Monet muusikkokollegoista ovat sanoneet, että he eivät missään tapauksessa halua soittaa juhlapäivänään, koska siitä koituu ylimääräistä stressiä ja hermoilua. Mustosella tällaista ajatusta ei ollut, sillä soittaminen on hänelle luonnollinen olotila ja suorastaan kutsumus.

Katso Olli Mustosen live-esitys hänen omasta sävellyksestään ”Sielulintu”:

Tulevasta ohjelmistostaan Mustonen puhuu vuolaasti. Konsertissa on muun muassa Tshaikovskin, Chopinin ja Prokofjevin teoksia.
Osa ohjelmistosta palauttaa ajatukset Hämeenlinnan Verkatehtaan avajaissyksyyn kymmenen vuotta sitten.  Mustonen johti silloin Vanaja-salin avajaiskonsertissa oman sävellyksenä, orkesteriversion teoksesta Jehkin Iivana. Nyt se kuullaan Riihimäellä ja Hausjärvellä pianoteoksena.
Verkatehtaalla vieraili Mustosen pyynnöstä myös venäläinen pianisti-säveltäjä Rodion Shtshedrin. Kaksikko esitti silloin muun muassa nelikätisesti yhden Shtshedrinin teoksista. Kesäkonserteissa Mustonen soittaa suuresti ihailemaltaan säveltäjältä teoksen Nuorten albumista.
Mustonen nähdään Hämeenlinnassa ensi syksynäkin, sillä hän esiintyy Verkatehtaan 10-vuotissyksyn konserteissa. 
Mitä hän ajattelee Verkatehtaasta nyt?
Pianisti tunnustaa, ettei ole seurannut kovin tarkkaan Hämeenlinnan musiikkielämää. Hän on muusikkona kuitenkin aina iloinen, kun konserttisaleja rakennetaan. Ne ovat sadan vuoden tai kahdensadan vuoden satsauksia, jos ne on tehty hyvin, hän huomauttaa.
Hämeenlinnasta hän nostaisi silti esiin erityisesti Raatihuoneen juhlasalin. Orkesterihan sinne ei mahdu, mutta soolopianistille se on Mustosen mielestä loistava esiintymispaikka.

Kuuntele Olli Mustosen sävellys Jehkin Iivana:

Mitä enemmän ikää kertyy, sitä paremmalta elämä Mustosen mielestä tuntuu. Hän sanoo, ettei erityisesti haaveile mistään. Hän ei mieti, mitä haluaisi vielä taiteilijana saavuttaa eikä esitä elämälle vaatimuksia.
– Olen kiitollinen, kun herään aamulla ja olen elossa ja terve. Ja ympärillä on ihania ihmisiä.
Mielenkiintoisesta ja hyvästä ammatistaan hän on kiitollinen. Hän löytää musiikista suurta viisautta ja hyvyyttä.
–  Beethovenia en väsy soittamaan ollenkaan, hän sanoo.
Joku saattaisi sanoa, että johan minä olen kuullut tuon Beethovenin teoksen. Mustoselle parhaat teokset eivät tyhjene, vaan niistä voi oppia uutta kerta toisensa jälkeen.
– Sehän on sama kuin jos sanoisi: ”minähän kävin jo kävelyllä metsässä”. Ei metsäänkään kyllästy yhdellä kertaa, vaan sinne mennään uudelleen ja uudelleen, hän sanoo.
Mustonen kuvailee olevansa kuin puu, jolla on juuret paikoillaan. Puu on vuosien mittaan kasvattanut itseensä monia kerroksia. Se on kestänyt auringonpaisteet ja tuulet, vaikka ne ovat jättäneet jälkensä runkoon. Joskus hirvikin on saattanut haukata osansa puusta. 
– Silti se sama nuori puu on siellä sisällä tallessa.

Mustonen tuli ihmelapsena pianismin maailmaan 1980-luvulla. Hän aloitti cembalonsoiton 5-vuotiaana ja pianonsoiton 7-vuotiaana opettajanaan Ralf Gothoni.  Jo 15-vuotiaana hän sijoittui toiseksi Maj Lind -pianokilpailussa.
Mustonen on nuoresta asti saanut työskennellä itseään vanhempien, arvostettujen taiteilijoiden kanssa. Hän on tottunut siihen, että hän on yleensä ollut joukon nuorin. Nyt hän on ensimmäistä kertaa tilanteessa, että työskentelee itseään 20 vuotta nuorempien kanssa. Sekin on ihanaa. 
– Taiteessa voi kohdata sukulaissieluja, eikä ole väliä, minkä ikäisiä he ovat tai mistä maasta he tulevat. Voidaan työskennellä tasavertaisina, hän sanoo.
Esimerkiksi Mustosen ylistämä Rodion Shtshedrin täyttää tänä vuonna 85 vuotta. 
– On ollut elämäni kohokohtia, että olen saanut tutustua häneen ja hänen vaimoonsa Maija Plisetskajaan, Mustonen huokaa. 

Mustosten arkea rytmittää nykyään myös leikki-ikäinen lapsi. Olli Mustonen pitää yksityisasiat mieluiten yksityisasioina. Sen verran hän kertoo, että on hauska löytää nyt lapsen kanssa uudelleen niitä asioita, jotka ovat olleet itselle aikanaan tärkeitä. 
– Ja tietenkin opimme häneltä monenlaisia uusia asioita, hän huomauttaa.
Muusikkoperheen lapsella ei ole paineita musiikin harrastamiseen. Poika on kuitenkin selvästi kiinnostunut musiikista ja haluaa tulla esimerkiksi konsertteihin. Se tuntuu isästä hyvältä, mutta poika saa tehdä aikanaan, mitä itse haluaa. 
– Uskoisin, että tavalla tai toisella musiikki tulee olemaan hänenkin elämässään läsnä, Mustonen sanoo.HÄSA

Mainos