Kanta-Häme

Mestarit kokkasivat myllyssä

Keittiömestarit Oula Hänninen ja Mikko Rosendahl loihtivat lauantai-iltana Kruununmyllyn ravintolassa avustajineen yhteensä satoja herkullisia annoksia – ruokailijoiden silmien edessä.

MTV3:n ohjelmista tuttu kokkikaksikko on aikaisemmin järjestänyt vastaavia tapahtumia Kuopiossa, Rosendahlin omistamassa OS-ravintolassa.

Hämeenlinnassa kerta oli ensimmäinen, mutta ei viimeinen.

– Ensi keväänä eli huhtikuussa otetaan uusiksi, lupaa Katisten kartanon keittiömestari Oula Hänninen. Teemakin on mietitty valmiiksi, mutta vielä sitä ei paljasteta, kuten ei seuraavaa vierailevaa keittiömestariakaan.

Lauantai-illan pääarkkitehtina hääri Savosta hetkeksi Hämeeseen lainattu Rosendahl. Ideana on jatkossakin, että vieraileva keittiömestari suunnittelee illallisen, joka nautitaan pitkän kaavan mukaan puheiden höystämänä.

Illan juonsi myös viinit valinnut Katisten kartanon sommélier Ville Viitamäki, jonka lisäksi pääasiassa Oula Hänninen vastasi puhepuolesta – ilman käsikirjoitusta.

– Ruuasta on helppo puhua. Tässä laitamme itsemme peliin, kun tilanne elää aina.

Kokki voi halutessaan vaikuttaa kovastikin ruokailijoihin, joskus myös vastoin omaa tarkoitustaan.

Kuopiossa Oula Hänninen oli puhunut kauniisti suloisesta kananpojasta keväisellä kukkakedolla – kun oli kevät ja ruokalajina kevätkananpoikaa.

– Tuloksena oli, ettei kaksi daamia voinut liikutukseltaan koskeakaan annoksiinsa.

Kahdeksan ruokalajia

Satojen annosten valmistaminen saattaa tuntua kovalta työltä, mutta keittiömestarit ovat toista mieltä.

– Fiilis on sellainen, ettei tämä ole duunia ollenkaan, sanoo Oula Hänninen.

Erilaisia ruokalajeja oli lauantai-iltana lopulta tarjolla peräti kahdeksan.

Ruokalajien runsaus vaatii kokeilta tasapainoilua.

– Määrä ei ehdottomasti korvaa laatua. Menu on silloin onnistunut, kun sen pystyy syömään ilman ähkyä, mutta tietenkään ei saa myöskään jäädä nälkä, sanoo Oula Hänninen.

Mikko Rosendahl kertoo, että hänen linjanaan on tehdä omia annoksia, joissa käytetään paikallisia sesongin raaka-aineita. Esimerkiksi lauantainen kuha on peräisin Vanajavedestä ja paikalliselta vapaa-ajan kalastajalta, joka toimittaa kalaa Oula Hännisen tilauksesta.

– Parhaimmillaan kala tulee parin tunnin päästä pyytämisestä meille.

Ruokakulttuurin puolesta

Oula Hännisen ja Mikko Rosendahlin pyrkimyksenä on ruoka- ja ravintolakulttuurin edistäminen.

Suomalaiset ovat Oula Hännisen mukaan yhä ravintolassa usein hiljaa hissukseen ja vähän varuillaan.

– Haluamme saada aikaan vapautunutta yhdessäoloa. Ruokahan on luontainen ihmisiä yhdistävä tekijä.

Hänninen sanoo, että kultaisena linjana on tarjota hyvää ruokaa, juomaa – ja hyvää mieltä, joka vaikuttaa myös siihen, miltä ruoka maistuu.

– Tuomme esille uudenlaisia asioita esille, makuja, raaka-aineita ja myös ruuanlaittotapoja, mitä lauantaisen kaltaiset tilaisuudetkin palvelevat.

Myllyn kokemukset hyviä

Kokemukset Kruununmyllyn ravintolasta ovat pehtoori Panu Kekäleen mukaan positiivisia. Myllyn ravintola on ollut pikkujoulukauden aikaan ensimmäistä kertaa avoinna sitten asuntomessukesän 2007.

– Me erotumme sillä, että kaikki ruoka tehdään itse ja seisomme sen takana ylpeinä, sanoo Oula Hänninen.

Mikko Rosendahl ylistää Kruununmyllyä parhaaksi paikaksi koko maassa lauantai-illan kaltaiseen tapahtumaan.

Molemmat kokit ovat muuttaneet Helsingistä maakuntaan: Oula Hänninen, 34, on työskennellyt Hämeenlinnassa vuodesta 2006.

– Elämää on muuallakin kuin Helsingissä, hymyilee Mikko Rosendahl, 33. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020