fbpx
Kanta-Häme

Metallimatka alkoi lobotomiasta ja c-kasetista

Vuonna 1983 lappajärveläinen poika ihailee Iron Maidenin vinyylilevyä.

Kansikuvassa pehmustetun huoneen pimeimmässä nurkassa heiluu kahleisiin ja pakkopaitaan puettu kummajainen.

Lobotomiassa käynyt hahmo on yhtyeen maskotti Eddie ja levynä on Peace of Mind. Levyä hypistelevä poika on Timo Kotipelto, joka ei saa piirretystä kansitaiteesta mielenrauhaa. Myös metallimusiikki jättää pojan sieluun elinikäisen jäljen.

Hartaiden pyyntöjen päätteeksi 14-vuotias Kotipelto saa naapurin pojan nauhoittamaan Iron Maidenin levyn hänelle.

– Kaveri kopioi vinyylin c-kasetille, tai oikeastaan b-puolen kahdesti. Vieläkään ei ole selvinnyt, tekikö hän sen tahallaan vai vahingossa. Pakkohan se levy oli sitten myöhemmin ostaa, Stratovarius-yhtyeen nokkamies Kotipelto muistelee nauraen.

Power metalin suurlähettiläs Stratovarius nousee tänään Kantolan tapahtumapuiston lavalle, samoin illan pääesiintyjä – Iron Maiden.

– Olen kuunnellut Iron Maidenia pennusta lähtien. Se on mulle yksi tärkeimmistä bändeistä, Kotipelto sanoo.

Stratovarius on soittanut aiemminkin Iron Maidenin kanssa samoilla festivaaleilla. Kerta on kuitenkin ensimmäinen Suomessa.

Kotipellon mukaan idolin kanssa samalle lavalle nouseminen ei kuitenkaan eroa normaalista keikasta.

– Kun noustaan lavalle, silloin ollaan töissä. Silloin rokataan, vaikka yleisöä oli viisi tai 5 000. Sillä sipuli!

Jos Iron Maiden on pitkän linjan yhtyeitä, ei Stratovariuskaan mikään keltanokka ole. Kotipelto on rokannut yhtyeen keulassa vuodesta 1994 lähtien.

Albumeja Stratovarius on tehnyt 16, viime vuonna parhaimmat kappaleet niputettiin Best of -kokoelmalle.

– Vahva musiikki kestää aikaa. Vanhat fanit ovat jaksaneet pysyä kyydissä ja saaneet seurakseen myös uusia, Kotipelto arvioi yhtyeensä pitkän suosion salaisuutta.

Stratovarius on yksi suosituimmista ulkomaila keikkailevista suomalaisyhtyeistä. Kun esiintyy eri maissa, huomaa, että keikoissa on eroja.

– Japanissa fanit kuuntelevat hiljaa. Argentinassa on tosi villi meno; siellä yleisö tanssii ja laulaa kovempaa kuin mitä bändi soittaa. Suomalaisyleisö puolestaan kuuluu kultaiseen keskitiehen.

Jean Sibeliuksen syntymäkaupungissa esiintyvä Stratovarius polkaisee Kantolassa mitä suurimmalla todennäköisyydellä kappaleen Eagleheart.

Livenä kappale päättyy maestron Finlandiaan, joka saa hevihaarukatkin herkistymään. Bassonvarressa heiluu Sibeliuksen lapsenlapsenlapsi Lauri Porra. HÄSA

Menot