Kanta-Häme

Metallityöväenliiton Riku Aalto: Ay-liikkeelle myös onnistumisia eläkeratkaisussa

Metallityöväenliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan ammattiyhdistysliike saavutti useita tärkeitä tuloksia eläkejärjestelmäneuvotteluissa. Aalto kuitenkin myöntää, että vääntö alimmasta eläkeiästä hävittiin.

– Voi silti kysyä, saako tämä yhteen vuosilukuun tuijottaminen turhan suuren huomion. Kaikki me tiedämme, että meiltä Metallista aika harva lähtee nytkään eläkkeelle yllettyään 63 vuoden alaikärajaan. Siihen on syynä sekä työnantajan asenne että työn raskaus.

– Olennaisempaa onkin turvata se, ettei kukaan putoaisi työnteon lopettamisen ja eläkkeelle siirtymisen väliseksi ajaksi pahaan kuoppaan. Ja tässä taistelussa ay-liike onnistui paremmin. Työttömyysputki säilyy, pitkään raskaita töitä tehneet saavat mahdollisuuden uuteen työuraeläkkeeseen ja 58-vuotiaille uudelleen työllistyville työttömyysturvan taso lasketaan vanhan palkan mukaan, jos se on parempi kuin uudesta työstä saatava, Aalto sanoo.

Usko ja nosta pää pystyyn

Myös karttumaratkaisua Aalto pitää oikeudenmukaisena.

– Eikä ratkaisun tuoma vaikutus julkisen talouden tervehdyttämiseen ole sekään huono saavutus.

Eläkkeen kertyminen jatkossa koko palkasta on Aallon mielestä hyvä asia. Hän ihmettelee eläkeratkaisun ulkopuolelle jääneen Akavan näkemystä, ettei jokainen työuran varrella ansaittu euro olisi yhtä arvokas eläkepalkan kannalta.

– Jos Akava toteuttaa uhkauksensa ja jättäytyy pois esimerkiksi ensi kevään neuvotteluista, sillä voi olla jonkinlaisia seurauksia. Toivottavasti järki kuitenkin voittaa. Näinä aikoina tarvitsemme yhtenäistä ammattiyhdistysliikettä.

Vaikka teolliset työpaikat ovat vähentyneet Suomesta kovaa vauhtia, Aallon mukaan alalla on tulevaisuutta.

– Teollisuus on edelleen selkäranka, joka kannattelee suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Avainasemassa ovat yritykset. Pitää tehdä tuotteita, jotka menevät kaupaksi maailmalla.

Lisäksi hänen mukaansa pitää olla uskoa, että olemme hyviä eikä kulkea pää alaspäin.

– Suomessa on paljon menestyviä yrityksiä, mutta myös uusia kaivataan. Liiton rooli on tukea ja luoda toimintaedellytykset. Poliittisesti tarvitaan nykyistä enemmän vakautta ja päätöksissä pysymistä, jotta ilmapiiri ei olisi epävarma, Aalto toteaa.

Riku Aalto puhui viikonloppuna Forssan Metallityöväen ammattiosaston 70-vuotisjuhlassa. (HäSa)