Kanta-Häme

Metsähallituksen juhlakaski paloi hallitusti

Metsähallituksen yhdessä Luonnonvarakeskuksen ja Metsähistorian seuran kanssa maanantaina 18. kesäkuuta toteuttama juhlakasken poltto Vesijaon tutkimusmetsässä Padasjoella onnistui kiitettävästi.

Reilu vuosi sitten Virnajärven luoteispuolella kaadettu noin hehtaarin kokoisen huhtakasken polttoa oli valmisteltu jo viikonlopun ajan palokaluston pumppuja ja letkuja käyttökuntoon ja paikoilleen sijoittamalla. Rutikuivan kasken ympäristön kastelua jatkettiin koko aamupäivä.

Palonviranomaisten antama lopullinen lupa tuli odotetusti ja sytyttämään päästiin puoli yhden maissa. Reunoilta tuulen alapuolelta sytytetty kaski paloi yli ällistyttävän nopeasti, reilussa puolessa tunnissa.

Kaskenpolton päällikkönä toimi Metsähallitus Metsätalous Oy:n metsänhoitoesimies Tanja Oksala.

– Kaski saatiin poltettua odotettua nopeammin, kuivuus ja tuuli auttoivat omalta osaltaan, Oksala kuvailee.

Suurimman kuumuuden hellitettyä kaskea vierrettiin useita tunteja. Sen jälkeen jäljellä oli kuumuus, tuulen mukaan sieppaamia tuhkapilviä ja siellä täällä kyteviä rungonjäänteitä.

Kivet ja kannot olivat kaskesta paljastuneet esille. Tässä vaiheessa kaskenpolttajat ehtivät hieman hengähtää. Edessä oli vielä osalla porukkaa jälkivartiointi valoisassa kesäyössä.

Polttamista seuraavat vielä jatkotyöt: kaskinauriin kylvö juhannuksen jälkeen.

Laurin-päivän seutuvilla 17.8. on vuorossa kaskirukiin kylvö, rukiin sekaan kylvetään keväällä männynsiemen.

Ensi keväänä on myös ohjelmassa on Luonnonvarakeskuksen seuranta-alojen merkitseminen ja tuonnempana myös opastetaulujen laittaminen.

Kaskialueen läheisyydessä on hyvänä vertailukohteena komea männikkö: 101 vuotta sitten poltettu Heikinheimon kaski, jota tämän kesäisellä kaskenpoltolla haluttiin juhlistaa.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic