Kanta-Häme

Metsäkansaa valokuvissa - Ivar Ekströmin näyttely ihastuttaa

Ivar Ekströmin (24.8.1891–12.7.1971) valokuvanäyttely Metsäkansa on esillä Hämeen luontokeskuksessa Tammelassa tästä päivästä aina 28.5. saakka.

Näyttely on nykypolville tunteita ja ajatuksia herättävä kuvaus luonnosta, ihmisestä ja erityisesti metsätyöläisten arjesta noin sadan vuoden takaa. 

Ivar Aleksander Ekström, lempinimeltään ”Metsä-Iffa” toimi Varkauden tehtaiden metsäosaston palveluksessa kasöörinä ja metsätyönjohtajana. 

Koko pitkän työuransa ajan Ekström toimi varsinaisen työnsä ohessa myös yhtiön valokuvaajana. Luonto ja ihmiset olivat Ekströmille itselleen läheisimmät kuvauskohteet. Häntä kiinnostivat erityisesti metsätyöläiset, joita hän kuvasi metsätyömailla Pohjois-Savossa ja Kainuussa.

Näistä kuvauksista syntyi noin 300 otosta käsittävä Metsäkansa-kokoelma. 

A. Ahlström osakeyhtiön palvelukseen Ivar Ekström tuli 1909, eli samana vuonna, kun Warkauden Tehtaat suurine metsäalueineen siirtyivät Paul Wahl & Co:lta A. Ahlström Oy:n omistukseen. Hän palveli yhtiötä 51 vuotta jääden eläkkeelle 1960. 

Yhtiö suhtautui suopeasti Ekströmin valokuvausharrastukseen. Yhtiö hankki Ekströmille välineitä ja antoi erikoistehtäväksi Varkauden valokuvakokoelman työstämisen ja teollisen historian tallentamisen. Ekströmin noin 9 000 kuvaa sisältävä negatiivikokoelma on Varkauden museon laajan kuva-arkiston kulmakivi. 

Kuvien yhteydessä käytettävät kuvatekstit ovat Ekströmin itsensä kokoelmaa varten kirjoittamat. 

Niistä heijastuu myös hänen ilkikurinen huumorintajunsa, mutta ennen kaikkea hänen kunnioittava suhtautumisensa metsäkansaan ja heidän työnsä merkitykseen. 

Metsäkansa-kokoelman tarkoituksena on Ivar Ekströmin omin sanoin ”esittää ainoastaan maa-ja metsäkansan asunto-olot ja elinkeinot, sekä näin säilyttää jälkipolville mahdollisimman paljon tietoa ja tuntemusta torpparien ja mäkitupalaisten kehityksestä ja kulttuurista, joka on unhoon jäämässä. Jos se lisäksi antaa nykypolville edes jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä edellisten sukupolvien maa- ja metsätyöt ovat merkinneet nykyaikaisen teollisuusyhdyskunnan luomisessa, niin ehkä kuvakokoelma täyttänee tarkoituksensa.” 

Tällä lauseellaan Ekström antaa metsäkansalle sen arvon, jonka he ansaitsevatkin nykyisen yhteiskuntamme luojina. 

Metsäkansa-näyttely on koostettu kokoelman pohjalta vuonna 2011. 

Näyttely on Hämeen luontokeskuksessa lainassa Varkauden museolta.
 

Päivän lehti

4.6.2020