Kanta-Häme

Metsäkoulusta tuli kiviriippa

Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä on pyrkinyt jo yli neljä vuotta myymään tyhjillään olevaa vuonna 1959 valmistunutta Liesjärven metsäkoulun kiinteistöä. Hintapyyntö on painunut jo 120 000 euroon. Viimeksi kiinteistön myynti oli esillä yhtymähallituksessa joulukuun alussa mutta ostajaehdokas vetäytyi sopimuksesta loppumetreillä.

Yhtymähallituksen puheenjohtaja, forssalainen Ossi Stenholm (kok.) sanoo, että neljän vuoden aikana noin 8,5 hehtaarin tontilla olevasta metsäkoulun kiinteistöstä on kiinnostunut 3–4 ostajaa. Kauppoihin asti neuvottelut eivät ole kuitenkaan edenneet.

Stenholmin mukaan yli 40 000 euron vuosittaiset lämmitys- ja muut kiinteistöhoidon kustannukset ovat jo melkoinen kiviriippa FAI:lle, johon on nyt sulautettu myös Faktian toiminta.

– Päärakennus vaatii laajan remontin ennen kuin sen voi ottaa uudelleen käyttöön, Stenholm huomauttaa.

Lisäksi alueen kaavoitus on kesken ja aiheuttaa epävarmuutta. Myös rannassa sijaitseva alueen jätevesipuhdistamo, johon Tammelan kunnalla on pitkä vuokrasopimus, on ilmeinen rasite kiinteistölle.

Iso remontti edessä

– Aluetta lähdettiin vuonna 2010 myymään hyvässä uskossa siitä, että kiinteistö menisi nopeasti kaupaksi, sanoo yhtymävaltuuston jäsen, tammelalainen Harri Kaunisto (kesk.).

Hänen mielestään myyntirynnistyksen kauneusvirheisiin kuului mm. seitsemän perheen irtisanominen vuokra-asunnoista. Kauniston mukaan koulun tuntumasta on onnistuttu myymään entinen rehtorin asuintalo sekä kaksi omakotitaloa sekä reilun puolen hehtaarin suuruinen ns. pilketehtaan ranta, johon on myönnetty lupa saunan rakentamiseen.

Myös Kaunisto toteaa vuotuisten kulujen olevan melkoinen rasite kuntayhtymälle, joka voisi käyttää varojaan paremmin varsinaiseen tarkoitukseensa, koulutukseen. Kauniston mukaan alueelle ollaan laatimassa uutta osayleiskaavaa.

Yhtymähallituksen varapuheenjohtaja Eino Järvinen (sd.) sanoo Liesjärven kiinteistön olevan nykyisessä muodossaan kiinteistömarkkinoilla epäkuranttia myytävää. Järvisen mukaan mutainen ranta ja jätevesipuhdistamo eivät lisää kiinteistön kiinnostavuutta. Järvinen arvioi, että mahdollisen ostajan on tehtävä päärakennukseen 1,5 miljoonan euron remontti.

Lisäksi Tammelan kunnan pitäisi Järvisen mukaan avata kaavoituksessa uusia käyttömahdollisuuksia alueelle sen kiinnostavuuden lisäämiseksi. Kiinteistö sijaitsee Järvisen mukaan auttamattomasti syrjässä.

Kiinteistöä markkinoi Realia Management. (HäSa)

Menot