Kanta-Häme

Metsänhoitajasta taidemaalari

Suomen metsästysmuseossa Riihimäellä on avattu yli vuoden kestävä näyttely, joka esittelee taidemaalari ja professori Lennart Segerstrålea (1892–1975) luonnon ja erityisesti lintujen kuvaajana.

Mukana on öljymaalaus Keloon laskeutuva kotka vuodelta 1913, jolloin taiteilija pystytti ensimmäisen näyttelynsä kotikaupunkinsa Porvoon palokunnantalolle.

Näyttelyn kokoaja, valokuvaaja ja Segerstrålen tyttärenpoika Matias Uusikylä haluaa teosvalinnoilla korostaa taiteilijan yhteyttä metsään ja metsän eläimiin.

– Kun Lennart Segerstråle lähti metsälle, hänellä oli mukana niin pyssy kuin luonnoslehtiö ja värit. Lehtiö oli hänen kameransa, jolla hän luonnosteli nopeasti joko vesivärein tai kynällä linnut. Myöhemmin hän työsti luonnoksista vaihe vaiheella työt öljymaalauksiksi saakka.

Meriharakka …innoittajana

Lennart Segerstråle sai kipinän taiteilijanuralleen linnuista, joiden hän itse nuoruuden muistiinpanoissaan sanoi olevan hänen koko elämänsä. Hän sai 12-vuotiaana oman pyssyn ja ampui haukan ja metsälintuja. Siitä alkoi myös lintujen täyttäminen koulujen kokoelmiin.

Neljätoistavuotiaana hän pyysi äidiltään, taidemaalari Hanna Frosterus-Segerstrålelta tämän ylijäämävärejä ja öljypreparoitua paperia maalatakseen meriharakan aiempien linnuista tekemiensä vesiväritutkielmien jatkoksi.

Meriharakka käynnisti todenteolla nuoren pojan innostuksen maalaukseen. Matias Uusikylä kertoo Segerstrålen työskennelleen ahkerasti, tunnollisesti ja innolla koko 60-vuotisen taiteilijauransa ajan.

Vaikka Segerstråle edistyi nopeasti, hän opiskeli metsänhoitajaksi turvatakseen ammatilla toimeentulon. Metsänhoitajan opintojen aikana hän pääsi vapaasti opiskelemaan myös Helsingin yliopistossa Eero Järnefeltin oppilaana maalausta ja maalaamaan metsässä harjoitusjaksoilla.

Valmistuttuaan Segerstråle keskittyi maalaamiseen pidettyään menestyneen näyttelyn Helsingissä.

Luonto oli pitkään taiteilijan keskeisin inspiraation lähde. Hän maalasi lintuja jylhissä metsämaisemissa ja saaristossa kuvaten niiden elämää ja liikettä.

Töissä toistuvat kotkat, metsälinnut ja erityisesti joutsenet läpi koko tuotannon.

Grafiikasta freskoihin …ja lasimaalauksiin

Riihimäellä näyttely esittelee Segerstrålen myös graafikkona. Näyttelyssä on esillä vedoksia vuodesta 1914 lähtien. Osa on syntynyt taiteilijan työstäessä samoja aiheita öljymaalauksiinsa. Segerstråle teki vuosien varrella toistasataa lintu- ja luontoaihetta käsittelevän teossarjan.

Lennart Segerstrålen tuotanto ja aihepiiri laajeni, kun taiteilija 1920-luvulla kiersi Pohjoismaita ja Italiaa ja haki taiteeseensa vaikutteita. Luonnon rinnalla hän alkoi kuvata ihmistä.

Hän kiinnostui myös fresko- ja lasimaalauksista sekä mosaiikista, joita hän alkoi valmistaa julkisiin rakennuksiin ja kirkkoihin.

Segerstrålen monumentaalitöitä on nähtävänä esimerkiksi Gösta Serlachiuksen museossa Mäntässä ja Suomen Pankin porrasaulassa, jossa on hänen pääteoksenaan pidetty Finlandia-freskosarja. (HäSa)

Korpimailta. Lennart Segerstrålen lintumaalauksia ja grafiikkaa Riihimäellä Tehtaankatu 23:ssa Suomen metsästysmuseossa 5.1.2014 saakka.

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic