Kanta-Häme

Metsäpaloja tähyillään ilmasta käsin

Kesällä kuiva maasto voi kärähtää helposti, mutta metsästä tulta voi olla vaikea havaita. Puiden keskeltä kohoavaa savua tarkkaillaan tähystyslennoilla, joita tehdään pääsääntöisesti touko-elokuussa.

Kesäkuun loppuun mennessä tähystyslentoja on tehty jo yli 200, joista 14 on lennetty Kanta-Hämeenkin yllä kulkevalla reitillä.

Kesäkuun loppuun mennessä varsinaisia metsäpaloja on sattunut koko Suomessa 560 kappaletta, ja maastopaloja on ollut yhteensä 1 400.

Metsää on roihahtanut yhteensä 290 hehtaaria, josta hieman yli kahdeksan hehtaaria liekehti Kanta-Hämeessä. Viime vuonna metsäpaloja oli erityisen vähän, ja koko maassa paloi metsää vain 66 hehtaaria.

Tähystyskoneet lähtevät taivaalle, kun metsäpaloindeksi on yli neljä. Kanta-Hämeen metsiä tarkkailevat Jukolan pilotit ry ja Finnairin lentokerho ry.

– Lennoille lähdetään vuoroviikoin joko Hyvinkäältä tai Malmilta, kun metsäpaloindeksi niin edellyttää, kertoo Pohjois-Suomen aluehallintaviraston pelastusylitarkastaja Pentti Kurttila.

Kanta-Hämeen maasto- ja metsäpaloja tähystetään reitillä 8, joka lentää myös Päijät-Hämeen yllä. Tänä kesänä reitillä on lennetty seitsemänneksi eniten yhteensä 26 lentoreitistä. Vuodesta 2010 reitillä on ollut lentoja hieman keskimääräistä enemmän.

Myös lentotunteja kertyy, koska Kanta-Hämeenkin yllä pyörähtävä reitti on noin 300 kilometriä pitkä.

Maastopalojen ensihavaintoja on tehty tänä kesänä tähystyskoneista vain viisi. Syynä voidaan pitää sitä, että salaman sytyttämiä metsäpaloja on ollut kesäkuun loppuun mennessä vain 15.

Kanta-Hämeen tämän vuoden suurin yksittäinen metsäpalo nieli neljä hehtaaria metsää Hattulassa kesäkuun puolessavälissä. Maakunnassa on palanut metsää yhteensä yli 72 hehtaaria kuudessa vuodessa.

Koko maan neljästä suurimmasta metsäpalosta kolme on tapahtunut Puolustusvoimien ampuma-alueella Kankaanpäässä.

Kuten useimmiten muinakin vuosina, maastopaloja ovat aiheuttaneet etenkin kulotus, roskienpoltto ja nuotiot. Tänä keväänä ihminen on ollut osallisena 75 prosentissa maastopaloista.

Tämän kevään palomäärät ovat lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja. Viimeisen 21 vuoden tilastojen mukaan maastopaloja on ollut ensimmäisen vuosipuoliskon aikana keskimäärin 1 700, joista metsäpaloja on ollut noin 600.

Metsäpalojen tähystyslennoista on ollut vuodesta 2010 lähtien vastuussa Pohjois-Suomen aluehallintavirasto, jolle sisäministeriö on myöntänyt puoli miljoonaa euroa metsäpalojen tähystystoimintaan ja sen järjestämiskustannuksiin vuodelle 2016.

Nyt määrärahasta on käytetty kolmannes, eli noin 170 000 euroa. HÄSA