Kanta-Häme

Metsästäjä luuli kesyä minipossua villisiaksi - Pihalle tullut possu lopetettiin ampumalla

Riistanhoitoyhdistyksen edustaja ampui vaarallisena pitämänsä eläimen.
Villisika eroaa minipossusta karvoitukseltaan, kärsältään ja kooltaan. Villisikaemakko voi painaa 35-150 kiloa. Kuvan tarhatut villisiat eivät liity uutisen tapaukseen. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Villisika eroaa minipossusta karvoitukseltaan, kärsältään ja kooltaan. Villisikaemakko voi painaa 35-150 kiloa. Kuvan tarhatut villisiat eivät liity uutisen tapaukseen. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Virka-aputehtävällä poliisia avustanut metsästäjä luuli kesyä minipossua villisiaksi ja ampui sen Lohjalla kesäkuussa 2017.

Eläinlajista erehtynyttä metsästäjää syytettiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa metsästysrikoksesta. Oikeus kuitenkin hylkäsi syytteen tällä viikolla.

Sohvi karkasi kotoa

Sisälemmikkinä pidetty Sohvi-niminen minipossu oli päässyt ulos omistajiensa ollessa poissa kotoa. Jonkin aikaa ulkona oltuaan possu oli päätynyt läheisen talon pihaan.

Talon asukkaat arvelivat eläimen olevan villisika ja he ilmoittivat siitä poliisille. Poliisi taas antoi riistanhoitoyhdistyksen edustajalle tehtäväksi käydä tunnistamassa eläimen ja lopettamassa sen, jos se olisi häiriötä tai tuhoa aiheuttava villisika.

Metsästäjä piti eläimen käyttäytymistä outona

Paikalle lähetetty metsästäjä kertoi oikeudessa, että hän oli nähnyt villisian vain kerran aikaisemmin tarhassa.

Pihalla ollutta possua hän piti villisikana sen värityksen takia. Hän arveli noin 35-kiloisen possun olevan nuori villisika.

Minipossun omistajien mukaan possu oli täysin kesy koulutettu lemmikki, joka osasi käskystä muun muassa istua ja noutaa keppejä. Metsästäjä puolestaan arveli eläimen olevan sairas, sillä se oli vain paikallaan pihalla.

Koska hän arvioi eläimen vaaralliseksi, oli lopettaminen kahdella laukauksella hänen mukaansa ainoa vaihtoehto.

Sohvi-possun omistajat olivat vasta palanneet kotiinsa ja lähtemässä etsimään possuaan, kun he kuulivat kaksi tömähdystä. Nämä olivat ilmeisesti laukauksen ääniä. Pian he saivat tietää, että heidän lemmikkinsä oli ammuttu läheisen talon pihassa.


Uutinen jatkuu kuvan jälkeen:

Minipossut ovat kesyjä lemmikkieläimiä, jotka voivat asua sisällä. Arkistokuvassa oleva minipossu Sulo Einari ei liity uutisen tapaukseen.

 

Oikeus: Metsästäjä toimi riittävällä huolellisuudella

Käräjäoikeuden tiistaina antaman tuomion mukaan minipossu ei väritykseltään eronnut juurikaan villisiasta ja possulla oli myös karvaa selässään ja kyljissään. Oikeuden mukaan metsästäjä toimi tilanteessa riittävällä huolellisuudella, eikä hän syyllistynyt rikokseen.

Metsästäjä tai hänet tehtävälle lähettänyt poliisi eivät tienneet, että alueella liikkui karannut minipossu. HäSa

Lue myös: MTK huolissaan sikarutosta – Toivoo, että metsästysseurat tekisivät villisikajahteja tiiviissä yhteistyössä

Päivän lehti

17.9.2020

Fingerpori

comic