Kanta-Häme

Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla – Muista vastuullisuus kyyhkyjahdissa

Hanhia saa ensi vaiheessa metsästää vain pelloilta.
Vastuullinen metsästäjä ottaa huomioon myös paikalliset asukkaat ja muut luonnossa liikkujat. Arkistokuva: Ville Mäkilä

Syksyn metsästyskausi alkaa tänään, kun sepelkyyhkyn metsästys sallitaan koko maassa.

Suomen Metsästäjäliitto muistuttaa, että vaikka sepelkyyhkykannat ovat runsaat, ja kanta kestää hyvin metsästyksen, tulee jahdissa muistaa maltti ja valikoiva metsästys.

– Yksittäiset linnut tulisi jättää rauhaan, sillä todennäköisesti niiden pesintä on vielä kesken, sanoo luonnon- ja riistahoitopäällikkö Ere Grenfors Metsästäjäliiton tiedotteessa.

Ennen riistalaukausta tulee metsästäjän olla myös varma lajista, sillä kyyhkyparvissa voi lentää myös rauhoitettua uuttukyyhkyä.

Suurin ero lajeissa on se, että uuttukyyhkyltä puuttuvat valkoiset laikut siivistä. Se eroaa sepelkyyhkystä myös muodoltaan, lentotavaltaan ja siiveniskuiltaan.

10. elokuuta alkaa myös hanhien peltometsästys

Tänään alkaa myös merihanhen ja kanadanhanhen rajoitettu metsästys, Riistakeskus tiedottaa.

Merihanhia saa metsästää rannikolla, kanadanhanhia koko maassa. Molempia saa toistaiseksi metsästää vain pelloilta. Peltojen ulkopuolinen metsästys on sallittua 20. elokuuta alkaen.

Merihanhi on vasta levittäytymässä rannikolta järviin ja on siksi sisämaassa rauhoitettu.

– Sepelkyyhkyn ja kanadanhanhen kannat ovat runsaat ja kestävät hyvin metsästystä, riistasuunnittelija Jörgen Hermansson sanoo Riistakeskuksen tiedotteessa.

Hanhiparvet voivat Hermanssonin mukaan aiheuttaa loppukesällä vahinkoja sadoille. Tästä syystä niiden metsästystä pelloilta on aikaistettu.

Peltohanhien metsästys alkaa nyt kolmatta kertaa jo 10. elokuuta.

Muiden vesilintujen metsästys alkaa niin ikään 20.8. samalla kun meri- ja kanadanhanhen rajoitukset poistuvat. HÄSA, STT

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic