Kanta-Häme

Metsätähteistä bensaa alle euron litrahinnalla

VTT:n tutkimustulosten mukaan puubiomassasta, pääasiassa päätehakkuiden ja harvennusten metsätähteistä, on mahdollista tuottaa korkealaatuisia biopolttonesteitä alle yhden euron litrahinnalla.

– Teknologia on valmis kaupallisen kokoluokan tuotantolaitoksen rakentamiseen Euroopassa, sanoo kaasutustekniikan kehityspäällikkö Esa Kurkela.

Tutkimuksessa arvioitiin, että teknologian kaupallistuttua sen avulla voitaisiin tuottaa bensiiniä 0,5–0,7 euron litrahinnalla. Kurkelan mukaan uusiutuvat vaihtoehdot olisivat samalla tasolla fossiilisten liikennepolttonesteiden nykyiseen verottomaan hintaan verrattuina ja myös halvempia kuin nykyiset tuontibiopolttoaineet.

Tarkastelujen kohteena oli suurta kaukolämpövoimalaa vastaava 300 megawatin tehoinen tuotantolaitos. Tämänsuuruinen biojalostamo tuottaisi polttonesteitä noin viidelle prosentille Suomen teillä liikkuvista autoista.

Prosessin tekninen toimivuus todennettiin VTT:n koelaitteistolla Varkaudessa ja Yhdysvalloissa.

– Ensimmäiset uraauurtavat tuotantolaitokset edellyttävät toteutuakseen merkittävää julkista riskirahoitusta, Kurkela muistuttaa.

Metanolilla paras hyötysuhde

Tutkimustulosten mukaan paras hyötysuhde ja alhaisin tuotantokustannus saavutetaan biometanolin tuotannossa. Myös biometanolilaitoksen kaupallistamisriski arvioitiin muita vaihtoehtoja pienemmäksi.

Metanoli on alkoholipolttoaine, jota voidaan käyttää pieninä, enintään kolmen tilavuusprosentin pitoisuuksina nykyautojen bensiinin seassa tai etanolin tapaan korkeina pitoisuuksina flexifuel-autoissa.

Metanolia voidaan myös jalostaa edelleen synteettiseksi bensiiniksi, tai käyttää uusiutuvana raaka-aineena monenlaisten kemikaalien ja biomateriaalien valmistuksessa.

EU:n tavoite on, että vuoteen 2020 mennessä 10 prosenttia liikenteessä käytettävästä energiasta on tuotettu uusiutuvista energialähteistä. Suomen osalta tavoite on 20 prosenttia. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic