Kanta-Häme

Metsuriksi valmistuva nuori kohtaa suuret odotukset työelämässä – "Pitää heti olla valmis, ja se on vähän liian kova vaatimus"

Moni metsuriksi opiskelemaan lähtenyt nuori vaihtaa alaa. Syitä siihen on monia, mutta sääolosuhteilla ja alan kovalla vaatimustasolla voi olla vaikutusta. .
Hämeenlinnlaisen metsuri Risto Keinon mielestä erityisesti nuorille metsureille olisi hyvää antaa rakentavaa palautetta. Kuva: Riku Hasari

Metsuriksi ei tulla hetkessä. Metsurin ammatti vaatii usean vuoden työkokemuksen.

Koulun penkiltä valmistuva nuori metsuri on vasta hiomaton timantti, joka hioutuu vasta vuosien työkokemuksella.

20 vuotta metsurina toiminut Risto Keino sekä Hämeen ammatti-instituutin (Hami) metsäalan koulutuspäällikkö Juha Mäkelä ovat yhtä mieltä siitä, että nuorille metsureille asetetaan usein liian kovat odotuspaineet ja heiltä edellytetään samaa työtahtia ja -jälkeä kuin vuosia alalla olleilta konkareilta.

– Nykymaailman meininki on, ettei kenelläkään ole oikein aikaa opetella tai opettaa. Pitää heti olla valmis, ja se on vähän liian kova vaatimus, Keino toteaa.

Aikuiset aloittavat rohkeammin yrittäjin

Mäkelän mukaan vaatimustaso nuoria vastavalmistuneita kohtaan on liian korkealla. Heiltä puuttuvat tehokkaaseen tuotokseen vaadittavat sahojen ”käyttötunnit.”

– Yrityksissä odotetaan, että koulusta valmistuneet olisivat ammattilaisia. Menee 2-4 vuotta, että nuoresta alalle valmistuneesta saadaan esiin osaamisen potentiaali, Mäkelä sanoo.

Lue myös: Mörkö viihtyy metsätaipaleiden takana – Metsurin työ ei ole vain pöpelikössä heilumista (28.9.2020)

Mäkelän mukaan Hamin aikuisopiskelijoiden työllistyminen alalle on helpompaa. He ovat rohkeampia aloittamaan metsäpalveluyrittäjinä.

Metsureita palkkaavat yksityiset metsuripalvelujen tuottajat, kaupungit ja metsänhoitoyhdistykset.

– Alkuun tulee varmaan pahoja päiviä, kun pääsee niistä vain yli. Jos saa hyvää palautetta joskus, niin sekin auttaa, Keino antaa vinkiksi vastavalmistuneille kollegoilleen ja esimiehille.

Lisää uusia opiskelijoita

Mäkelän toivoo alalle enemmän opiskelijoita, sillä kaikki opiskelemaan lähteneet eivät jää alalle.

Sääolosuhteet, tai heikko fyysinen kunto voivat olla syitä, että osa alalle valmistuneista hakeutuu muuhun ammattiin.

Myös alan suhteellisen kovalla vaatimustasolla on vaikutusta alan vaihtoon. Metsurin työssä pärjää Mäkelän mukaan hyvällä yleiskunnolla ja reippaalla asenteella.

Alalle tarvitaan työntekijöitä. Esimerkiksi taimikonhoidossa ja metsänviljelyssä koneellinen aste on ollut jo vuosia hyvin alhainen.

– Valtakunnallisesti vasta prosentti taimikonhoitotöistä ja metsänviljelyssä vain 2-3 prosenttia tehdään koneellisesti, Mäkelä sanoo.

Hämeen ammatti-instituutin metsuriopiskelijat

Vuosittain Hamissa aloittaa 15–20 metsäalan perustutkinnon nuorta opiskelijaa (metsuri-metsäpalvelujen tuottaja). Tänä syksynä aloitti 16 opiskelijaa.

Aikuisopiskelijoita (monimuoto-opetus) aloittaa vuosittain 25–35.

Kummassakin koulutuslinjassa Evolla aloittaa vuosittain 1-3 naisopiskelijaa.

Työnkuvaan kuuluu: metsän viljely, varhaisperkaus, taimikonhoito, erikoispuiden kaato- ja hoitopalvelut, hakkuukoneavusteiset työt sekä maisema- ja tonttihakkuut.

Noin 60 prosenttia työstä tehdään raivaussahalla.

Metsurien vuositulot yltävät yleiseen keskiansiotasoon 30 000–50 000 euroon.

Lähde: Hamin metsäalan koulutuspäällikkö Juha Mäkelä.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic