Kanta-Häme

Michael Ekeghasi päätti noin vuosi sitten ryhtyä insinööristä muusikoksi

Nigerialainen laulamassa Eppu Normaalin tuotantoa. Nettihittihän siitä syntyy. Hämeenlinnassa asuvalle Michael Ekeghasille musiikki ja laulaminen ovat suuri rakkaus.

Uraansa musiikin parissa Ekeghasi rakentaa tarkan suunnitelman mukaan. Tuohon suunnitelmaan kuuluvat niin nettivideot kuin osallistuminen television Voice of Finland -laulukilpailuun.

Ekeghasilla olisi ollut mahdollisuus tehdä musiikkia jo teini-ikäisenä Nigeriassa, mutta tuolloin hän päätti vielä seurata muiden hänelle asettamia odotuksia.

Ekeghasi kasvoi Nigeriassa köyhissä oloissa, mutta tiesi jo nuorena olevansa musikaalinen. Musiikillista uraa ei kuitenkaan arvostettu Ekeghasin lähipiirissä, eikä perhe kannustanut musiikin pariin.

– Minua pidettiin fiksuna ja muut ihmettelivät, miten voin haaskata lahjojani musiikin parissa. Heidän mielestään minun piti hankkia itselleni oikea ja arvostettu ammatti, Ekeghasi kertoo.

Niinpä hän jätti muusikkohaaveensa taka-alalle, meni kouluun ja opiskeli insinööriksi.

– Elin jonkun muun elämää. Mietin vain, mitä muut minusta ajattelevat.

Suomeen Ekeghasi muutti myös opintojen perässä. Hän halusi opiskella lisää ulkomailla ja Suomi houkutteli edullisella ja laadukkaalla koulutuksella. Kaukaisesta maasta hän ei tuntenut aluksi ketään.

Musiikki on auttanut torjumaan ennakkoluuloja uudessa kotimaassa. Myös kielen opettelemisessa lauluilla on iso merkitys.

– Musiikki yhdistää ihmisiä. Huomasin myös, että voin käyttää lauluja hyödykseni suomen kielen opiskelussa. Päätin, että aina kun laulan suomenkielisen laulun, selvitän ensin, mistä sanat kertovat.

 

Ekeghasi opiskeli insinööriopintoja Hämeen ammattikorkeakoulussa Valkeakoskella, valmistui ja sai hetkeksi koulutusta vastaavaa työtä. Hän työskenteli jonkin aikaa myös lehdenjakajana ja Lidlissä. Lopulta oli kuitenkin seurattava sydämen ääntä.

– En ollut oma itseni. Olin työttömänä melkein kaksi vuotta ja tuolloin aloin miettiä, mitä haluaisin elämältäni. Tulin siihen tulokseen, että minun on palattava tekemään sitä, mitä rakastan.

Noin vuosi sitten Ekeghasi alkoi rakentaa muusikkobrändiään täydellä tarmolla. Hän perusti itselleen nettisivut ja alkoi julkaista lauluvideoita Facebookissa. Lapsuudessa opitut asenteet vaikuttivat kuitenkin pitkään taustalla.

– Alkuun oli vaikeaa sanoa, että olen muusikko, Ekeghasi tunnustaa.

Eräällä videolla Ekeghasi esittää oman versionsa Eppu Normaalin Joka päivä ja joka ikinen yö -kappaleesta.

– Video alkoi levitä hullunlailla. Lopulta räppäri Paleface otti yhteyttä ja pyysi esittämään kappaleen Peli poikki -mielenosoituksessa.

Niinpä viime syyskuussa Ekeghasi esiintyi 15000 ihmisen edessä Helsingissä.

– Osasin kappaleesta vain yhden säkeistön ja kertosäkeen! Paleface sanoi, että ei haittaa, laula vaikka samaa säkeistöä uudestaan ja uudestaan, Ekeghasi kertoo nauraen.

– Tuo esiintyminen oli yksi hienoimmista hetkistä elämässäni.

Voice of Finlandiin Ekeghasi osallistui, vaikkei tuntenut olevansa täysin valmis koettelemukseen. Kilpailu on kuitenkin yksi askel hyvin suunnitellulla urapolulla.

– En osallistu kisaan voittamisen takia. Toki se olisi hienoa, mutta ei pääasia. Minulle tässä on kyse pidemmästä matkasta. Osallistuin kilpailuun, koska se on hyvä ponnahduslauta musiikkiuralle.

Tuolla uralla Ekeghasi haluaa tehdä ihmiset onnelliseksi musiikillaan ja ansaita sillä elantonsa. Samalla hän haluaa myös olla esimerkkinä muille, jotka eivät uskalla tehdä elämässään sitä, mitä haluavat.

– On korkea aika kuunnella itseäni. Tärkeitä on tehdä sitä, mikä tekee onnelliseksi. H