Kanta-Häme

Mie ja sie tutuiksi – 71. Karjalaiset kesäjuhlat järjestetään Hämeenlinnassa

Kesäkuussa Hämeenlinnassa järjestettäviin Karjalaisiin kesäjuhliin odotetaan 15000–20000 kävijää. Kuvassa juhlatoimikunnan puheenjohtaja Jukka-Pekka Hämäläinen (vas.), viestintävastaava Harri Hatakka, Karjalan liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen, Karjalaisseurojen Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja Päivi Paija, Karjalan liiton toiminnanjohtaja Satu Hallenberg ja Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo. Kuva: Riku Hasari
Kesäkuussa Hämeenlinnassa järjestettäviin Karjalaisiin kesäjuhliin odotetaan 15000–20000 kävijää. Kuvassa juhlatoimikunnan puheenjohtaja Jukka-Pekka Hämäläinen (vas.), viestintävastaava Harri Hatakka, Karjalan liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen, Karjalaisseurojen Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja Päivi Paija, Karjalan liiton toiminnanjohtaja Satu Hallenberg ja Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinna toimii tulevana kesänä 71. Karjalaisten kesäjuhlien näyttämönä. Järjestäjät odottava juhliin 15 000–20 000 kävijää.

Kesäjuhlat on aiemmin järjestetty Hämeenlinnan kaupungissa vuosina 1962, 1974 ja 1996.

– Saamme tuoda juhlissa esille karjalaista heimoa sekä kulttuuria, urheilua ja viihdettä. Juhla on meille lähtölaukaus vuoteen 2020, joka on Karjalan liiton 80-vuotisjuhlavuosi, toteaa Karjalan liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen, joka on myös Keskustan kansanedustaja.

– Tutustumalla karjalaisiin tutustuu myös oman paikkakuntansa historiaan. Tilaisuudet, joista osa on pääsymaksullisia, ovat avoimia kaikille.

 

Karjalaisille ensisijaisen tärkeää on heidän historiansa ja juurensa.

– Se juontaa siihen, että karjalaiset ovat kokeneet aika kovan kohtalon. Haluamme eri tapahtumien kautta tuoda esiin ja jalkauttaa karjalaisten historiaa. Haluamme myös sytyttää ne, jotka eivät vielä ole tunnistaneet omia karjalaisia juuriaan.

– Tarjoamme mahdollisuutta tulla mukaan alueellisen Karjala-seuran toimintaan. Olemme yhteisöllinen järjestö, ja meillä on matala kynnys, Hakanen korostaa.

 

Karjalan liitolla on jäseniä noin 25 000. Joka vuosi uusia jäseniä tulee parituhatta, mutta iäkkäämmästä päästä heitä myös poistuu kuoleman myötä.

Uusien jäsenten saaminen on Pertti Hakasen mukaan entistä vaikeampaa.

– Ihmiset elävät arjessaan niin hektistä elämää. On iso haaste saada ihmiset innostumaan ja käyttämään edes yksi ilta viikossa siihen, että tutustuisi siihen, mistä on kotoisin.

Pertti Hakasen omat karjalaiset juuret tulevat äidin puolelta. Hänen äitinsä joutui lähtemään evakkoon Viipurin läänin Pyhäjärven pitäjästä Pyhäkylästä. Hänet sijoitettiin perheineen Alavuden kautta Sastamalan Tyrväälle, josta löytyi puoliso ja jossa Hakanen on syntynyt.

 

Karjalaisseurojen Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja Päivi Paija lupaa kesäjuhlille monipuolista ohjelmaa.

Hän myös toivoo mukaan järjestelyihin paikallista talkooväkeä. Heille järjestetään infotilaisuus maanantaina 25.3. kello 18 Museo Militariassa. HÄSA

 

 

Karjalaista geeniperimää monissa

Sotavuosien 1939–1945 jälkeen Hämeeseen asutettiin lähes 74 000 siirtokarjalaista Karjalankannaksen eri pitäjistä: Muolaasta, Antreasta, Vuokselasta ja Kivennavalta.

Karjalaisuus elää edelleen vahvana Hämeessä, jossa on 13 karjalaisseuraa.

Kaikkiaan Suomeen sijoitettiin 407 000 karjalaista.

Vuoden 1949 lopussa siirtoväen määrä lääneittäin: Uudenmaan lääni 69 801, Turun ja Porin lääni 67 922, Hämeen lääni 73 812, Kymen lääni 42 264, Mikkelin lääni 25 051, Kuopion lääni 50 484, Vaasan lääni 35 142, Oulun lääni 13 279 ja Lapin lääni 8 003.

Tutkijoiden arvion mukaan noin 1,8 miljoonan nykysuomalaisen geeniperimä on karjalaisuudessa.

Karjalan liitossa on rekisteröityjä jäseniä noin 25 000.

Lähteet: www.karjalanliitto.fi, fi.wikipedia.org

 

Tärppejä tarjonnasta

71. Karjalaisia kesäjuhlia 14.–16.6.2019 ovat Hämeenlinnassa järjestämässä Karjalan liitto ja Karjalaisseurojen Etelä-Hämeen piiri yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kanssa.

Juhlaorganisaatiossa parikymmentä aktiivia ja noin 200 talkoolaista.

Talkoolaisia houkutellaan mukaan talkooinfo-tilaisuudessa Museo Militariassa maanantaina 25.3. kello 18.

Tapahtumapaikkoina mm. Hämeenlinnan Urheilupuisto, Elenia-areena, Säästöpankki-areena, kauppatori, Hämeen linna, Museo Militaria ja Hämeenlinnan taidemuseo.

Musiikkiesityksiä (mm. Värttinä, VMTK, Erkki Liikanen, Sanna Pietiäinen, Mattilat-yhtye, Turun Karjalakuoro, Viipurin Lauluveikot) ja yhteislaulua.

Lisäksi mm. karjalainen tori, pitäjä- ja sukutori, Karjalan liiton seminaari, piirakkakilpailu, Kyyrölän Saven työnäytöksiä, kyykkä- ja golfkilpailut sekä maraton ja nuorten maili, lastenohjelmaa, ortodoksinen jumalanpalvelus, tanssit, kunniakäynnit, risteily sekä kesäjuhlakulkue karjalaisine ja hämäläisine kansallispukuineen.

Lisätietoja: www.karjalaisetkesajuhlat.fi

Päivän lehti

5.8.2020