Kanta-Häme

Miekkalinnan ajolupapino pienenee jo ensi viikolla

Hämeenlinnalaiset ovat odottaneet mopo- ja ajokortteja varten tarvittavia ajolupahakemuksia pahimmillaan kahdesta kolmeenkin kuukautta.

Kuukauden takainen muutto uusiin tiloihin Miekkalinnaan, uuteen ohjelmistorekisteriin siirtyminen sekä henkilöstöpula ovat ruuhkauttaneet ajolupien käsittelyä, kertoo apulaispoliisipäällikkö Martti Salmela.

– Selittelyiltähän nämä varmasti kuulostavat, ja kansalaisten kannalta pitkät odotusajat ovat kyllä hyvin epätoivottavia, Salmela pahoittelee.

Vuorta on sulatettu ylitöissä

Hämeenlinnassa vähäisen henkilökunnan vuoksi kaikkia tammikuussa saapuneita hakemuksia ei käsitelty ennen lakimuutosta. Pino kasvoi entisestään, kun ajokortteja valmistava yritys vaihtui toiseen ja kun poliisilaitokset siirtyivät käyttämään Trafin ylläpitämää rekisteriä.

– Tällaiset syyt ovat meistä riippumattomia, eikä niille paikallisella tasolla oikein voi mitään.

Vaikka ajolupia haetaan Hämeessä yhä enemmän, työvoimaa on silti vain rajallinen määrä.

Muuton jälkeen hakemussumaa on pyritty purkamaan ylitöillä. Salmela kertoo, että mukana urakassa on ollut koko Kanta-Hämeen poliisilaitoksen, siis myös Riihimäen ja Forssan asemien henkilökunta.

– Meillä henkilötyövuosia on jopa vähennetty, joten onhan se hyvin hankala yhtälö. Joitakin maaliskuisiakin lupahakemuksia on vielä käsittelemättä, mutta jo ensi viikon aikana vuori rupeaa sulamaan oikein tuntuvasti, Salmela lupaa.

Ajoluvan saa kaikilta asemilta

Ainakaan yksin ajokorttiuudistuksen niskoille viivästystä ei voi laittaa. Esimerkiksi Pirkanmaan poliisilaitokseen kuuluvalta Valkeakosken poliisiasemalta ajolupa myönnettiin neljässä vuorokaudessa.

Salmelan mukaan käsittelyajat ovat asemakohtaisia.

Lupavolyymit Hämeessä ovat kasvaneet tuntuvasti viime kesästä lähtien. Salmela muistelee viime kesänä esimerkiksi Riihimäen poliisiaseman varauskirjan täyttyneen lähinnä helsinkiläisistä asiakkaista.

Salmela vakuuttaa, ettei vastaavia jonotusaikoja ole toukokuussa luvassa. Hätäisimmät hämäläiset hän ohjaa asioimaan Miekkalinnaa hiljaisemmille asemille.

– Suomessa saa lupapalveluita hakea ihan miltä asemalta tahansa. Siellä missä on hiljaisempaa, asiat saa myös nopeammin hoidettua.

Salmelan mukaan ruuhkat koskettavat lähinnä juuri ajolupia. Muut lupahallinnon alaiset asiat, kuten passit, saa Miekkalinnastakin entiseen tapaan, sillä ne valmistetaan teknisesti eri tavalla.

(HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic