Kanta-Häme

Miekkalinnan vahingonlaukaus johtui huolimattomuudesta – poliisien aseista oli poistettu suojat vain hetkeä aiemmin

Poliisitalo Miekkalinnassa poliisin haavoittumiseen johtanut vahingonlaukaus ammuttiin varsinaisen voimankäyttöharjoituksen jo päätyttyä maaliskuussa 2017.

Torstaina käydyssä oikeudenkäynnissä kerrottiin, että harjoitukseen osallistuneet neljä Hämeen poliisilaitoksen poliisia olivat jo ehtineet poistaa virka-aseissaan olleet laukaisemisen estävät latauksenestopuikot, kun harjoitusta johtanut vanhempi konstaapeli halusi käydä läpi vielä yhden harjoitustilanteen.

Yövuorossa järjestetyssä harjoituksessa poliisit valmistautuivat kohtaamaan suljetussa tilassa olevan henkilön. Suljettuna tilana käytettiin poliisilaitoksen wc:tä ja harjoitusta johtanut vanhempi konstaapeli esitti itse aseistautunutta kohdehenkilöä.

Kesken harjoituksen vanhemman konstaapelin virka-ase laukesi ja luoti lävisti toisen poliisin käden ennen pysähtymistään tämän suojaliivin kylkiosaan.

Työtoveriaan ampuneelle poliisille vaaditaan 70 päiväsakon tuomiota varomattomasta käsittelystä, törkeästä vammantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Vanhempi konstaapeli on myöntänyt teon, mutta ei pidä vammantuottamusta törkeänä. Hänen ammutuksi tulleella työtoverillaan ei ollut oikeudessa vaatimuksia.

Syyttäjä piti vanhemman konstaapelin toimintaa huolimattomana, sillä tämä oli harjoituksen johtajana vain hetkeä aiemmin päättänyt harjoituksen ja palauttanut aseensa ampumakuntoon. Syyttäjä kuitenkin kiitteli konstaapelin toimintaa ampumisen jälkeen.

Laukauksen ampunut poliisi on jatkanut normaalisti töissä. Loukkaantunut poliisi työskenteli sairauslomansa jälkeen jonkin aikaa tutkintatehtävissä. Poliisit ovat työskennelleet myös työparina.

Oikeudenkäynti käytiin suurelta osin yleisöltä suljettuna, sillä siellä käsiteltiin poliisin taktisia koulutusohjeita. Myös poliisien kuulemiset pidettiin suljetuin ovin ja onnettomuustilanteessa kuvattu video julistettiin salaiseksi.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antaa tuomion elokuun 30. päivänä. HäSa