Kanta-Häme

Miekkamiehestä tuli dokumentin tähti

Vuoden 1692 karttaan on piirretty kaksi silitysraudan pohjan muotoista, suljettua aluetta.

Kantahämäläisessä maisemassa brittiläinen arkeologi Tim Sutherland piirtää sormellaan samaa kuviota ilmaan, kuin sovittaen sitä sopivaan kohtaan.

Pellolla häärii koko joukko Museoviraston arkeologeja mittausvälineineen. Tarkoitus on nimittäin selvittää, mitä silitysraudan pohjat oikein merkitsevät.

Kymmenien vainajien leposija

Museoviraston arkeologisten kenttäpalveluiden koekaivausryhmä teki maastotutkimuksia eilen ja maanantaina Janakkalan ”miekkamiehen” haudan ympäristössä. Alunperin tarkoitus oli tutkia maata noin hehtaarin alueelta ja selvittää, onko alueella mahdollisesti myös muita hautoja.

Kiinnostavien tulosten vuoksi aluetta suurennettiin yli kaksinkertaiseksi, 2,5 hehtaarin kokoiseksi.

– Ilmenneiden metalliesiintymien vuoksi hauta-alue on huomattavasti oletettua suurempi, jossa ruumiskalmiston lisäksi on mahdollisesti sijainnut myös polttokalmisto. Tänne on luultavasti haudattu kymmenittäin vainajia, kertoo tutkija Simo Vanhatalo Museovirastosta.

Se, millä tavalla hautapaikat on aikanaan merkitty, on niin ikään selvityksen alla.

Magneettikentän muutokset kertovat kaivauksista

Tällä kertaa maata ei kaivettu lainkaan, vaan tutkimus suoritettiin geofysikaalisin mittauksin.

Mittauksia tehtiin sekä magnetometrillä että maavastusmittalaitteilla. Jälkimmäinen mittaa maaperän sähkön johtavuutta, magnetometri puolestaan maan magneettikentän muutoksia. Esimerkiksi mitattavalla alueella ollut rakennus näkyy laitteessa harmaana varjomaisena kuviona, jonka perusteella voidaan päätellä esimerkiksi rakennuksen sijainti, koko ja ikä.

Maanantaina magnetometri havaitsikin niin suuren rakennuksen varjon, ettei se enää vaikuttanut rautakaudella rakennetulta.

– Maanomistajalta kuulimme, että paikalla on ollut satakunta vuotta sitten rakennus, joka on sittemmin hävinnyt, Vanhatalo kertoo.

Dokumentti ulos ensi keväänä

Viikinkivainaja ylitti uutiskynnyksen taajaan myös Suomen rajojen ulkopuolella. Uutisen luki myös ohjaaja Jeremy Freeston brittituotantoyhtiö Dragonsheadista.

Muinaisista taistelupaikoista kiinnostunut Freeston otti yhteyttä Museovirastoon, ja kolme viikkoa myöhemmin mies saapui kameroineen Janakkalan Hyvikkälään.

Miekkamiehen tarina tulee osaksi kuusiosaista Medieval Death -dokumenttisarjaa, jossa seurataan arkeologi Tim Sutherlandin työskentelyä eurooppalaisissa kohteissa.

Dokumenttisarja on myyty kansainväliselle satelliittikanava Viasatille ja sen on määrä valmistua huhtikuussa 2015.

Kartat paljastavat muutoksen

Geofysikaalisia mittaustuloksia on tarkoitus analysoida sekä Suomessa että Isossa-Britanniassa. Mittaustulosten lisäksi apuna ovat eri aikakausien kartat alueelta, joista vuoden 1692 on vanhin.

– Asetamme kartat ikään kuin päällekkäin, jotta saisimme käsitystä siitä, mikä maisemassa on säilynyt, mikä taas muuttunut, Sutherland kertoo.

Hän uskoo, että silitysrautakuviot merkitsevät vanhoja hautapaikkoja.

– Englantilaisessa kartassa tuollainen alue merkitsi hyvin vanhaa, arvostettua aluetta. Kyse saattaa olla 700-luvulta peräisin olevasta hautapaikasta, jopa vanhemmasta.

Miekkamiehen elämästä saataneen lisätietoja ainakin kallosta otettujen röntgenkuvien sekä puolen millin viipaleiksi siivutetun kallon näytteistä. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic