Kanta-Häme

Mielenkiintoisia faktoja petolinnuista

Hämeen luontokeskuksen auditoriossa järjestetään petolintuilta tänään torstaina 21.3. kello 18–20. Eino Salo Lounais-Hämeen lintuharrastajat ry:stä kertoo petolinnuista muuttuvassa ympäristössä.

Salo on valinnut illan aiheeksi kolme lintuparia. Kanahaukka ja mehiläishaukka ovat samankokoisia haukkoja, joista toinen aloittaa muninnan huhtikuussa, toinen vasta kesäkuun alussa. Miten tämä vaikuttaa lintujen keskinäiseen pesäpaikkakilpailuun? Entä mitä vaikutuksia muuttuvasta ympäristöstämme on ollut lintuihin?

– Kanahaukka on muuttanut ravintotottumuksiaan ympäristön muuttuessa, Eino Salo kertoo.

Metsiemme muuttuessa metsäkanalinnut ovat miltei kadonneet. Kanahaukasta onkin Etelä-Suomessa tullut metsäkanalintujen sijasta lähinnä variksia ravinnokseen pyydystävä laji. Ravinnon muutoksella on ollut jopa vaikutusta lajin kokoon.

Tuulihaukka ja nuolihaukka edustavat jalohaukkoja, joista toinen käyttää monipuolista ravintoa, kun taas toinen on erikoistunut lentävään ravintoon. Illan aikana saadaan vastaus kysymykseen miten erilainen ravinto vaikuttaa lajien pesintämääriin ja esiintymiseen Suomessa.

Helmipöllö, joka on ollut maamme yleisin pöllölaji, on taantunut huomattavasti. Lounais-Hämeessä kanta on jopa silmälläpidettävä. Huuhkajan pesinnät puolestaan onnistuvat vuodesta toiseen hyvin. Mistä tämä johtuu?

– Huuhkajista on parina viime vuotena saatu satelliittitutkimusten kautta selville, että ne liikkuvat vielä laajemmin kuin oltiin tiedettykään, Eino Salo valottaa.

Vanhat helmipöllökoiraat puolestaan ovat paikkalintuja, ainoastaan naaraat liikkuvat.

Istumapaikan petolintuiltaan voi varmistaa ilmoittautumalla numeroon 0205 644630. Hämeen luontokeskus sijaitsee Tammelassa osoitteessa Härkätie 818, Letku. (HäSa)