fbpx
Kanta-Häme

Mielenosoitus positiivisessa hengessä

Amanda Maula, Pauliina Pere ja Miro Nuorama ovat huomanneet, että Pride-tapahtumien viime vuosina lisääntynyt medianäkyvyys tuntuu ärsyttävän monia.

Maulan mukaan rummutukselle on kuitenkin olemassa vahvat perusteet.

– Jotta jokin asia tulee ymmärretyksi, se pitää ensin saada näkyväksi. Siitä tässä on hyvin pitkälti kyse.

Hämeenlinnan Priden järjestäjoukkoon kuuluva kolmikko korostaa, ettei vähemmistöjen asioiden voi sanoa olevan Kanta-Hämeessä sen huonommin tai paremmin kuin muuallakaan Suomessa.

– Tietämättömyyttä ja tyhmyyttä löytyy joka puolelta, joten ei asiaa kannata tarkastella liian paikkakuntakohtaisesti.

SYRJIVIIN JA KUMMASTELEVIIN asenteisiin törmää kuitenkin usein myös Kanta-Hämeessä, ja monesti sellaisissa paikoissa, joissa niin ei uskoisi käyvän.

Maula kertoo kohdanneensa epäluuloja esimerkiksi terveydenhuollon palveluja käyttäessään. Nuivat asenteet ovat tuttuja Perellekin.

– Jos olen liikkunut kaupungilla vähemmistöryhmiin kuuluvien ystävieni kanssa, niin aina välillä siellä kaikenlaista huutelua kuulee. Yksi kaveri on saanut baarissa turpaansakin.

Toinen arkinen esimerkki tulee urheilumaailmasta.

– Kaverini pelaa joukkuelajia, ja tiimin sponsorille selvisi jotain kautta, että joukkueessa pelaa naispari. Sponsori uhkasi lähteä lätkimään, koska he eivät halunneet tukea moista toimintaa.

VAIKKA EDELLISET esimerkit koskivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, kolmikko korostaa, että Priden yhteydessä pitäisi puhua ennemminkin yhdenvertaisuustapahtumasta. Tapahtumaa on turha lokeroida vain tietyn vähemmistöryhmän asiaksi.

– Kyse on kaikkien ihmisten ja ihmisryhmien oikeudesta tulla hyväksytyksi sellaisina kuin he ovat, Maula sanoo.

Pride-kulkueen rauhanomainen mielenosoitusmarssi kulkee torilta Sibeliuksenkatua pitkin kohti Linnapuistoa.

Vaikka puhutaan mielenosoitusmarssista, Pere korostaa tapahtuman positiivista henkeä.

– Elokuussa kaduilla nähdään iloinen karnevaalikulkue. Haluamme näyttää, että olemme onnellisia ja ennen kaikkea olemassa.

Hämeenlinnan Priden ajankohdaksi valikoitui elokuu, koska silloin opiskelijat palaavat kaupunkiin.

Toinen syy oli, että päällekkäisyys Pirkanmaa Pride -tapahtuman sekä Helsinki Priden kanssa haluttiin välttää.

TAPAHTUMAA ON MARKKINOITU Facebookissa, ja tapahtumasivun perusteella Perellä on tarjota jonkinlainen ennuste kulkueen ihmismäärästä.

– 300 ihmistä voi olla realistinen tavoite, mutta olemme tyytyväisiä, jos saamme sadan ihmisen kulkueen kokoon. Moni ei Facebookissa halua julkisesti ilmoittaa osallistuvansa tapahtumaan. Minultakin alkoi kavereita putoilla, kun huomasivat, että olen järjestämässä tapahtumaa, hän hymähtää.

Pere ei usko, että ongelmia esiintyy.

– Liikkuuhan netin keskustelupalstoilla aina kaikenlaista juttua, mutta tuskin mitään huutelua kummempaa tapahtuu. Toki huutelutkin pahoittavat mielen.

KOLMIKKO TOIVOO, että marssille löytäisi tiensä moni sellainen ihminen, joka ei ole vastaaviin tapahtumiin ennen osallistunut.

Vaikka Pride-tapahtumat mielletään usein nuorempien ihmisten kekkereiksi, marsseilla näkee nykyään paljon myös vanhempaa väkeä.

Nuorama toteaakin, ettei yhdenvertaisuusasioita voi yleistää tietyn ikäpolven jutuksi. Niin negatiivisia kuin positiivisiakin kommentteja voi kuulla kenen suusta tahansa.

– Eräs vanhempi ihminen tuttavapiiristäni totesi kerran, että en ymmärrä sinua, mutta tuen sinua silti. Se kosketti ja tuntui hyvältä.

Menot