Kanta-Häme Hämeenlinna

Mielensäpahoittajan festivaalilla päiväkahvit ryystetään mukeista, joilla on historia

Mielensäpahoittajan festivaalilla päiväkahvit juodaan lahjoituksina saaduista posliinimukeista.
Mielensäpahoittajan festivaalia varten tuotiin heti aamusta runsaasti mukeja. Kuva: Esko Tuovinen
Mielensäpahoittajan festivaalia varten tuotiin heti aamusta runsaasti mukeja. Kuva: Esko Tuovinen

Keltaiset, naivistiset kissat laukkaavat ympyrää mukin seinämillä. Se on oikein hauska muki, saatu kaverilta lahjaksi joskus 2000-luvun alussa. Se ei vain koskaan pääse käyttöön.

Mutta kohta pääsee, hyvässä seurassa.

Elokuussa Aulangolla järjestettävää Mielensäpahoittajan festivaalia varten kerättiin tiistaina mukeja Hämeenlinnan torilla. Toiveena oli saada kasaan jopa parituhatta mukia, sillä festivaalilla ei juoda pahvikupeista.

– Tavoitteena on herätellä ajatusta, että jos eläisimme vähän kuin mielensäpahoittaja, maailma ei muuttuisi niin huonolla tavalla, sanoo tapahtuman promoottori Kati Kuusisto.

Ja kyllä, kyse on nimenomaan kirjailija Tuomas Kyrön mielensäpahoittajasta, joka murahtelee nykyajan kiireille karvalakkinsa alta.

Idea festivaaliin keksittiin ja esitettiin Kyrön managerille viime marraskuussa. Tapahtuman suunnittelu käynnistyi maaliskuussa.

 

Mutta ne mukit. Tampereelta tuodut keltaiset kissat eivät jää yksin, sillä mukien virta festivaalin kojulle on alkanut jo aamusta.

– Ennen kuin telttakaan oli koossa, ensimmäiset olivat jo kysymässä, saako mukeja tuoda, nauraa toinen promoottori Jonna Herranen.

Ennen kello kymmentä teltassa on jo Ikea-kassillinen ja pahvilaatikollinen mukeja. Koolla tai ulkonäöllä ei ole väliä, eikä materiaalillakaan. Vain kertakäyttökuppeja ei oteta vastaan.

Ensimmäisessä satsissa näkyy sekä isoja että pieniä kahviastioita. Yhden kyljessä on tarmokkaita tonttuja, toisessa vaaleanpunaisia elefantteja ja teksti ”dagen efter”. Mukissa on kaksi korvaa, jotta ote ei lipsu.

Hämeen Sanomien valokuvaaja luo mukiin välittömän tunnesiteen.

– Jos joku festivaalivieras haluaa tietyn mukin itselleen, hän kyllä saa sen, Herranen lupaa.

Anni Tirronen vastaanotti heti aamupäivällä roppakaupalla kestomukeja. Kuva: Esko Tuovinen
Anni Tirronen vastaanotti heti aamupäivällä roppakaupalla kestomukeja. Kuva: Esko Tuovinen

 

Vaivalla kerätyt mukit eivät tapahtuman jälkeen ole jätettä. Tapahtumasta toivotaan monivuotista, ja samat mukit jatkavat työtään seuraavillakin Mielensäpahoittajan festivaaleilla.

– Mukit laitetaan varastoon. Se ei paljon maksa. Meidät on vain saatu uskomaan, että varastointi on kallista ja kertakäyttöisyys helpointa ja ekologisinta, Kati Kuusisto sanoo.

Posliinikuppi kourassa voi elokuussa kuunnella muun muassa Ville Leinosta, Marion Rungia ja Matti Johannes Koivua. Lisäksi ohjelmassa on C-kasettien tahdissa jammailua, pappa-Tunturilla ajelemista ja kirkkovenesoutua.

Mölkky lentää, kroketti kolisee ja saunakin on lämmin koko päivän.

– Festivaaleilla on kaikkea kesätekemistä, jota ei oikeastaan enää löydä mistään. Aina ei tarvitse lentää jonnekin, vaan kivoja asioita voi tehdä lähellä, Kuusisto tiivistää. HÄSA

Mielensäpahoittajan festivaali järjestetään Aulangolla Katajiston alueella 24. elokuuta.