fbpx
Kanta-Häme

Mielenterveysongelmat vievät yhä useamman nuoren työkyvyn - Vain joka viides palaa pysyvästi töihin

Väitöstutkimus: Vain joka viides palaa pysyvästi töihin.

Nuorten aikuisten mielenterveysongelmista johtuvat työkyvyttömyydet ovat kasvaneet lähes kolmanneksella vuodesta 2005 vuoteen 2015.

Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Pauliina Mattila-Holappa seurasi väitöstutkimuksessaan viiden vuoden ajan yli tuhannen mielenterveyden häiriöiden vuoksi määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä olevan nuoren aikuisen taustaa, hoitoa ja työhön palaamista.

Tutkimusten mukaan vain noin puolet nuorista aikuisista oli pysyvästi työelämässä tai opiskelussa ennen jäämistään työkyvyttömyyseläkkeelle. Vain 22 prosenttia tutkituista palasi enää pysyvästi työmarkkinoille.

 

Nopeimmin työelämään palasivat ne, joille oli tehty psykoterapiasuunnitelma tai suunnitelma työhön paluuta tukevasta kurssista tai valmennuksesta.

– Nuorten pääsyä työelämään tulisi tukea sekä psykoterapialla että työhön ohjaavalla kuntoutuksella. Mahdollisuuksia työpaikoilla tapahtuvaan kuntoutukseen pitäisi lisätä myös niille nuorille aikuisille, joilla ei ole työsuhdetta, Mattila-Holappa sanoo.

 

Yleisimmät sairaudet nuorten aikuisten työkyvyttömyyden taustalla ovat masennushäiriöt sekä psykoottiset häiriöt ja kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Pauliina Mattila-Holapan mukaan tutkimusjoukosta erottui kolme selkeää ryhmää.

– Ensimmäistä luonnehtivat masennusdiagnoosi sekä kuormittavat tapahtumat lapsuudessa ja nuoruudessa, toista taas useat samanaikaiset mielenterveysdiagnoosit ja kaksisuuntainen mielialahäiriö. Kolmanteen ryhmään kuuluvilla oli psykoosidiagnoosi, Pauliina Mattila-Holappa kertoo.

Menot