Kanta-Häme

Mielikuvat Kanta-Hämeen keskussairaalasta ovat parantumassa - Hyvä palvelu saa paljon pisteitä

Sairaalallakin pitää nykyään olla brändi
Arkistokuvassa sairaanhoitaja Juho Ohma (oik) avustaa sepelvaltimoiden varjoainekuvausta, vasemmalla operaatiota suorittaa osastonylilääkäri Tuomo Tiensuu. Kuva: Riku Hasari
Arkistokuvassa sairaanhoitaja Juho Ohma (oik) avustaa sepelvaltimoiden varjoainekuvausta, vasemmalla operaatiota suorittaa osastonylilääkäri Tuomo Tiensuu. Kuva: Riku Hasari

Asiakkaat arvostavat erikoissairaanhoidossa laatua. Ihmisten mielissä se kuitenkin muodostuu yliopistosairaaloiden statuksen kautta.

Siksi brändillä ja markkinoinnilla on julkisessa terveydenhuollossakin merkitystä.

Tämä näkyy Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin vuosittain Innolinkillä teettämässä valinnanvapaus- ja vetovoimatutkimuksessa.

 

 

Yliopistollista sairaalaa pidetään synonyymina laadulle eli Tays ja HUS ovat tunnettuja. Kysyttäessä ihmiset kuvaavat niitä adjektiiveilla iso, hyvä, osaava ja luotettava.

Kanta-Hämeen keskussairaalaa kuvastaa usein laatusana hyvä. Lisäksi esille nousee palvelu, jota yliopistosairaaloiden kohdalla ei niinkään mainita. Myös läheisyys mainitaan.

 

Tutkimuksen mukaan mielikuvat Kanta-Hämeen keskussairaalasta ovat hyvin positiivisia. Erityisesti Riihimäen sairaala on parantanut vetovoimaansa.

– Tämä kertoo ainakin sen, että potilas ensin -työmme alkaa kantaa hedelmää. Lisäksi riihimäkeläiset arvostavat omaa sairaalaansa, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö Iisakki Kiemunki toteaa.

Valinnanvapauden maailmassa brändiä pitää rakentaa määrätietoisesti.

– Taysissa se on ehkä ymmärretty ensimmäisenä.

Kanta-Hämeen näkökulmasta suunta on nyt oikea.

– Taysiin ja HUSiin on silti vielä matkaa brändin rakentamisessa. Siihenkin tarvitaan resursseja.

Kanta-Hämeen kohdalla pulmia tulee jopa pitkästä nimestä. Häme jäisi paljon paremmin mieleen.

 

 

Tutkimuksessa kysyttiin nyt ensimmäistä kertaa kansalaisten näkemyksiä siitä, mikä on houkuttelevin sairaanhoitopiiri.

Mielenkiinto kohdistuu erityisesti riihimäkeläisten mielipiteeseen. Kaupunki selvittää parhaillaan mahdollista siirtymistä HUS-piiriin ja Uudenmaan maakuntaan.

Lähes 70 prosentti Riihimäen seudun vastaajista oli sitä mieltä, ettei ole syytä hakeutua pois Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä.

 

Niistä riihimäkeläisistä, jotka olivat valmiita vaihtamaan sairaanhoitopiiriä 77 prosenttia pitää HUS-piiriä varteenotettavana.

Hämeenlinnan ja Forssan seuduilla pidetään vielä tiukemmin kiinni omasta sairaanhoitopiiristä, mutta seuraava vaihtoehto on selvin lukemin Pirkanmaa. HÄSA

Joka vuosi

Valinnanvapaus- ja vetovoimatutkimuksen kuinka tietoisia julkisen terveydenhuollon valinnanvapaudesta yleensä ollaan.

Kohderyhmän muodostivat Kanta-Hämeen, pääkaupunkiseudun, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen asukkaat.

Tutkimuksen toteutti Innolink paneelikyselynä huhti-toukokuussa 2019.

Huhtikuussa 2019 tehtiin myös henkilökohtaisia haastatteluita Forssan torilla, Hämeenlinnassa kauppakeskus Goodmanissa sekä Riihimäen keskustassa.

Tutkimus perustuu yhteensä 865 vastaukseen (paneeli: 557 ja paikan päällä toteutetut haastattelut 308), sekä seuranta-aineistoihin vuosilta 2015–2018.

Päivän lehti

26.1.2020