fbpx
Kanta-Häme

Mielipide: Aggregaatteja kaapeloinnin sijaan

Aggregaatteja on tähänkin asti käytetty maaseudulla monin paikoin pitkien sähkökatkosten aikaan. Tämä kone jauhoi sähköä Lammilla marraskuussa vuonna 2001. Kuva: Anna-Mari Henriksson-Helmikkala

Maassamme on noin 140 000 kilometriä keskijänniteverkkoa ja 240 000 km pienjänniteverkkoa. Keskijännitelinjan maakaapelointi maksaa jopa 100 000 euroa kilometriltä ja pienjännitelinjan maakaapelointi ehkä puolet siitä.

Maakaapelointiprojektin kustannukset ovat noin 20 miljardia euroa. Tämä on enemmän kuin Suomen ja Viron välinen rautatietunneli.

Maan hallitus on taannut sähköverkkoyhtiöiden investoinneille kohtuullisen tuoton joka lienee 7 %. Hyväksymällä sähkömarkkinalain eduskunta antoi verkkoyhtiöille “oikeuden painaa rahaa”. Mitä enemmän ne investoivat sitä suuremmat ovat tuotot ja sähkönkäyttäjät maksavat kaiken.

Verkkoyhtiöt saavat maakaapeloinnilla riskittömän miljardin euron vuotuisen tuoton. Kotitalouksien sähkönsiirtomaksu kasvaa kymmeniksi vuosiksi.

Haja-asutusalueella aggregaatin asentaminen joka talouteen on edullisempaa kuin maakaapelointi, ja hyödyt ovat suuremmat.

Sähkökatkoja esiintyy muistakin syistä kuin puiden kaatumisesta. Halvimmillaan valaistuksen, pakastimet, vesipumput, keittolevyt jne. käyttöön palauttava aggregaatti maksaa vain 1 000 euroa.

Nopeasti käyttöön otettava noin 5 kW:n aggregaatti asennuksineen maksaa vähän yli 5 000 euroa ja pientiloille sopiva 50 kW:n aggregaatti 15 000 euroa.

Kilometri maakaapelointia maksaa suunnilleen 10 aggregaatin verran. Maakaapeloinnin hinnalla aggregaatin voi hankkia pariin miljoonaan talouteen.

Toinen vaihtoehto on että pienjännitejakelumuuntajien yhteydessä on isompi varavoimalaitos jonka voi käynnistää kaukokäytöllä. Silloin muuntopiirin alueelle saadaan sähköt heti korjauksen ajaksi.

Varavoimalaitos voi myös olla liikuteltava jolloin niitä tarvitaan vähemmän. Tällöinkin sähkökatkot olisivat lyhyitä eikä puhuttaisi päivistä.

Maaseudulla aggregaatti joka talouteen ja puiden vuosittainen ennaltaehkäisevä raivaus sähkölinjoilta on haja-asutusalueiden asukkaiden kannalta luotettavampi ja edullisempi ratkaisu kuin maakaapelointi. Kriisiaikojen huoltovarmuutta varten varavoimalaitokset ovat muutenkin tarpeellisia.

Matti Hietala

Rimmilä

Menot