Kanta-Häme

Mielipide: Häme on huono paikka yrittää?

Otsikon mukainen ajatus on ollut mediassa esillä. Miksi? Siksi, että Häme sai maakuntia vertailevassa kyselyssä arvosanan 6+ parhaiden saadessa 7+. En pidä eroa kovin merkittävänä. 

Ei tehtäisi tästä nyt numeroa, kuunnellaan ennemmin yrittäjiä. Hämeenlinnassa on 1,2 % Suomen asukkaista ja 2,5 % Suomen yrityksistä. Yrittäjä äänestää helposti jaloillaan, ei tunnut uskottavalta, että he pysyisivät huonossa paikassa.

Muutin Hämeenlinnaan viime vuoden elokuussa. Vantaalainen lähiötalo sai vaihtua kaupungin keskustan kerrostaloon. Vantaalla ei ole keskustaa, Helsingin hinnat ovat käsittämättömät. Hämeenlinna tarjoaa kaiken mitä tarvitsee. Kävelyetäisyydellä.

Alkuperäinen tarkoitus oli pendelöidä töihin Helsinkiin. Onneksi järki voitti: voihan osan toiminoistamme sijoittaa Hämeenlinnaan.

Päädyimme Kantolan teollisuusalueelle entiseen Sotkan tehtaaseen. Edullista tilaa, kaikki toimii, loistavat ja ystävälliset palvelut.

Vielä kun resurssit riittäisivät toimistotiloihin päärakennuksessa. Sinne, villiviinien taakse, kelpaisi tuoda vierailijoita mistä päin maailmaa tahansa. Meidän asiakkaamme tulevat lähinnä Aasiasta.

Toki uutteran metsästyksen jälkeen tuollaisen tilan löytää pääkaupunkiseudultakin – kolme kertaa kalliimmalla neliövuokralla!

Yhteistyökumppanimme ovat Helsingissä, Salossa ja Tampereella. Hämeenlinna on mukavasti keskellä ja tänne pääsee taas jo junallakin – kiitos teille taistelijoille.

Mutta ei kaikki ole niin hyvää, ettei voisi parantaa: junalta ei pääsekään millään julkisella kulkuvälineellä Kantolaan. Hei Haloo: reitti Kantolaan on opastettu, mutta sinne pääsee vain omalla autolla! Näinkö tuetaan nuorten työllistymistä? Heillä ei useinkaan ole autoa.

Meillä on Hamkin rekrytointipalvelun kautta saatu erinomainen nuori insinööriopiskelija, joka tulee Valkeakoskelta Hämeenlinnaan onnikalla – sen jälkeen ainoa vaihtoehto on pyöräily tai kävely. Junalla Tampereelta tai Helsingistä tulevia kohtaa sama ongelma.

Pienellä typeryydellä tehdään 20 000 teollisuuskiinteistöneliön käyttö vaikeaksi. Saa täällä järkeäkin käyttää.

Nykyinen yritys Air0 oy on minulle seitsemäs itse (osa-)perustamani. Kun minulta pyydetään yrittäjäluentoa, kysyn, kumman tarinan haluatte kuulla: sen, johon kuuluu menestys vai sen, jossa ovat avioero, konkurssi ja infarkti.

Yrittäjälle kaikki on mahdollista, ihan itsestä riippumattomista syistäkin. Siksi yhteisön tuki on tärkeä. Siksi Kantola ja sen palvelut miellyttävät. Siksi on mukava jutella Linnan Kehitys oy:n kanssa.

Hämeenlinna on juuri sopivan kokoinen. Pienellä kirimisellä se on yrittäjäkaupunkina ihan ykkönen!

Markku Rajala
DI
Hämeenlinna

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic