fbpx
Kanta-Häme

Mielipide: Kirkkoherra on valittava suoralla vaalilla - "Seurakunta ei kaipaa kabinettipolitiikkaa"

Hämeenlinnan kirkko erottuu maisemasta Luukkaanlahden rannasta katsottuna. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hämeenlinnan-Vanajan seurakunnan kirkkoherra eläköityy ja hänelle valitaan seuraaja.

Tulevana torstaina (17. tammikuuta) kokoontuvalle seurakuntaneuvostolle esitetään, että 16 jäsenen neuvosto tekee valinnan 39 000 seurakuntalaisen suoran vaalin sijasta.

Tällainen menettely olisi poikkeuksellinen. Kirkkolain mukaan seurakunnan kirkkoherra pitää ensisijaisesti valita välittömällä, suoralla vaalilla, jossa jokaisella seurakuntalaisella on äänioikeus.

Seurakuntaneuvosto voi pyytää tuomiokapitulilta erivapautta välilliseen vaaliin. Kirkkoherra Timo Kalaja esittää poikkeusmenettelyä ja perustelee sitä vaalien kalleudella sekä seurakuntalaisten passiivisuudella.

 

Kirkkoherra on seurakunnassaan erittäin merkittävä vallankäyttäjä. Hän käyttää paitsi juridista valtaa, myös henkistä ja hengellistä valtaa yhteisössään.

Kirkkoherran kokemus ja toiminta määrittävät pitkälti seurakunnan tulevaisuutta. Ei ole yhdentekevää, kuka tai ketkä valinnan tekevät ja millaisen valintaprosessin jälkeen.

Tasavallan presidentin vaali on ollut äänestäjille suosituin, koska siinä valitaan henkilö, johtaja.

On omituista, jos seurakunta omassa valintamenettelyssään luopuisi mahdollisuudesta herättää kiinnostusta ja käydä keskustelua kirkon kehittämisestä.

Me Tulkaa Kaikki -liikkeen ehdokkaat pidimme vahvasti esillä kansanvaltaista valintatapaa viime seurakuntavaalien ohjelmassamme.

Julkisyhteisöissä – jollainen seurakuntakin on – kansanvalta ei ole koskaan liian kallista.

 

Seurakuntalaisten kiinnostus yhteisöään kohtaan tuskin kohenee sillä, että sen päätösvalta riisutaan ja luovutetaan muutamalle edushenkilölle.

Katsomme, että Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherra on jatkossakin valittava suoralla, välittömällä kansanvaalilla.

Seurakunta ei kaipaa kabinettipolitiikkaa tai pienten piirien päätösvaltaa.

 

 

Timo Kaunisto

Kirsi Ojansuu-Kaunisto

yhteisen kirkkovaltuuston jäsenet

Hämeenlinna

Menot