fbpx
Kanta-Häme

Mielipide: Miksi Jukolan kirjasto tuhottiin?

Miksi Jukolan kirjasto päätettiin tuhota, kysyy Tarja Lappalainen mielipidekirjoituksessaan.
Uusi kirjasto avattiin Hämeenlinnan Nummikeskuksessa elokuun puolivälissä.

Järkytykseni oli suuri, kun vähän aikaa sitten kävin uudessa Jukolan eli Nummen kirjastossa Nummikeskuksessa, jonne se oli siirretty vanhasta kirjastorakennuksesta, jossa se oli saanut ilahduttaa vuodesta toiseen toimivilla palveluillaan kirjaston ystäviä.

Kun astuin kirjaston uusin kirjaston tiloihin, leukani loksahti sananmukaisesti auki, sillä uudesta “kirjastosta” ei voida puhua millään muotoa enää kirjastona.

Vanhoihin, erittäin toimiviin kirjastotiloihin verrattuna nyt voidaan puhua lähinnä laajennetusta siivouskopin tiloista, niin pikkuruiset ne ovat.

Tilat olivat kuin peukaloisen sadussa, mutta tämä satu on vain ikävä kyllä tosi.

 

Ensi alkuun kirjastotiloiksi Nummikeskuksesta oli varattu vain yksi huoneen koppero. Ankaran vastustuksen jälkeen tilaa herutettiin toinen siivouskopillinen. Siinä istuu sitten virkailijapolo peukaloisen pulpetin takana.

Nähdessä kaiken tämän olin syvästi järkyttynyt. Nämä kopperot sijaitsevat 900 sataa oppilasta sijaitsevan koulun kanssa samoissa monitoimitiloissa.

Muutenkin Jukolassa asuu valtavasti ihmisiä ja erittäin paljon myös lapsiperheitä, kunnolliselle ja toimivalle olisi valtava tarve ajatellen jo koulunkin oppilasmäärää.

 

Olisi nyt luullut, että kun uutta Nummi-monitoimikeskusta rakennettiin, että kirjastolle olisi saatu ja rakennettu asianmukaiset tilat – ei olisi ollut temppu eikä mikään rakentaa siihen kolmisen kunnollista huonetta riittävällä neliömäärällä ja kaikki olisi toiminut silloin hyvin.

En usko, että se taloudellisestikaan olisi kaatanut Hämeenlinnan taloutta.

Nyt kaikki hämeenlinnalaiset voivat käydä kurkkaamassa nykyisiä kirjastotiloja ja todeta katastrofin, joka Jukolan kirjastoa on kohdannut.

Herää kysymys kuka ja ketkä ovat tämän takana?

 

Asialle pitää tehdä pikaisesti jotakin! Ei kirjastoa voi yksinkertaisesti jättää tuollaiseen alennustilaan.

Jukolassa on valtavasti asukkaita, myös maahanmuuttajia. Heille on myös tärkeä saada suomenkielistä luettavaa, niin lapsille kuin aikuisille. Nummen palvelukeskusta tulee ehdottomasti korjata ja rakentaa sinne toimivat, kunnolliset ja asianmukaiset kirjastotilat.

Kirjat edistävät lukemisen harrastamista, samoin kielenkehittämistä ja kirjoitustaitokin siinä samalla kehittyy. Lukeminen on oiva harrastus kaikenikäisille. Kunnolliset kirjastopalvelut ovat kaikin tavoin ehdoton alueen asukkaille.

Hämeenlinnaan on rakennettu Goodmaneja, kulttuurikeskuksia, kyllä niihin on syydetty miljoonia, niitä sinällään vähättelemättä, mutta kontrasti on aivan liian suuri tähän kirjaston kopperoon.

 

Näkyykö näissä päätöksissä hämeenlinnalaisten päättäjien arvomaailma ja minne tavallinen maalaisjärki on kadonnut?

Uskon, että päättäjien joukosta löytyy paljon kirjastopalvelujen kannattajia.

Hämeenlinnaan on toki tulossa uusi kirjastotalo, mutta se on toiminnassa kahden vuoden päästä, eikä se millään tavalla korvaa Jukolan alueen kirjastoa.

Jukolasta on pitkä matka pääkirjastoon ja varsinkin muun muassa autottomat, ikäihmiset ja lapset ja nuoret tulevat kärsimään tavattomasti tästä tilanteesta.

 

Uusittavaa pääkirjastoa ei voi käyttää verukkeena tälle nyt tehdylle katastrofille. Asiantilaan on saatava ehdottomasti korjaus, Jukolaan tulee saada kunnollinen toimivat kirjasto, siivouskomerot pois!

Kuka päättäjistä on niin reipas, että ottaa hoitaakseen tämän räikeän vääryyden, joka jukolalaisille on tehty.

Miksi Jukolan kirjasto päätettiin tuhota? Ketkä ovat tämän tihutyön takana?

Tarja Lappalainen
kirjoittamisen maisteri (FM)
kirjoittamisen väitöskirjatutkija
Hämeenlinna

Menot