Kanta-Häme

Mielipide: Nuoria on kannustettava syömään kouluruokaa

Kouluruokailu on pysynyt keskusteluaiheena kautta vuosien. Tässä kauhotaan ravintoa lautasille Hämeenlinnan yhteiskoulussa.

Kouluruokailun järjestäminen (tai sen puuttuminen) puhututti kansaa ympäri maata taannoisten kunta-alan lakkojen yhteydessä.

Lukiolaisen näkökulmasta aihe on myös ajankohtainen, ja olen sitä mieltä, että me suomalaiset emme vieläkään täysin ymmärrä, miten hyvässä asemassa olemme verrattuna muihin maihin.

Kouluruoka on käytännössä ilmainen ruoka peruskoulun oppilaille ja lukio-opiskelijoille, mutta tutkimukset näyttävät huolestuttavia tuloksia siitä, kuinka harva yläasteikäinen käy ruokailussa päivittäin ottaen huomioon sen, miten hyvälaatuista ja terveellistä ruoka Suomessa on.

Ravitsevan ja tarvittavat ravintoaineet sisältävän kouluruoan on lisäksi todettu parantavan keskittymiskykyä ja oppimistuloksia ja takaavan tasaisen energiansaannin raskaan koulupäivän ajaksi.

Tutkimusten mukaan kouluruoka maksaa ruokailijaa kohden vain puoli euroa, eikä siitä koidu suoranaisia maksuja vanhemmille eikä oppilaalle, vaan ateriat kustannetaan verovaroin.

Moni nuori menee kuitenkin ruokailun sijasta lähikauppaan ja ostaa energiajuoman ja suklaapatukan, joiden nauttiminen tuottaa hetkellisen energiatason nousun, mutta pian nuoren verensokeri laskee vähintään yhtä nopeasti kuin se aiemmin oli noussut.

Tästä nopeasta energiatason laskusta seuraa useita negatiivisia vaikutuksia, kuten ärtyneisyys, keskittymisvaikeudet ja väsymys.

Tällaiset kielteiset seuraukset näkyvät suoraan koulumenestyksessä. On suorastaan vanhempien ja opettajien velvollisuus ja etu patistaa nuoret syömään.

Kaiken lisäksi ruokailu on sosiaalinen tapahtuma, jonka aikana opitaan tärkeitä sosiaalisia kanssakäymisen taitoja ja käytöstapoja.

Mielestäni kouluruoan merkitystä arjessa aliarvioidaan eikä asiaan pyritä vaikuttamaan millään tavalla, ja sitten ihmetellään, miksi jollakulla on huono koulumenestys.

Jos kerran koulussa tarjotaan tasapainoinen ateria päivittäin, miksi tähän tilaisuuteen ei tartuta? Onko kouluruoka leimattu jotenkin noloksi vai ovatko nykynuoret niin anarkisteja, että kaikkea, mitä koulussa tarjotaan, on pakko boikotoida?

Kouluruoka on etu, jota monessa muussa maassa ei ole lainkaan. Aikuisten tulisi siis tehdä nuorille selväksi kouluruokailun hyöty arjessa jaksamisen kannalta – ja myös opiskelun ja uuden oppimisen kannalta.

Aleksi Parkkinen

opiskelija

Janakkala