Kanta-Häme

Mielipide: Pyöräilijät ansaitsevat parempaa

Hämeenlinnan rautatieaseman lähipiirissä on kolme pyöräparkkia, joissa on pyörätelineitä. 

On neljäskin parkki, se on spontaanisti tarpeeseen syntynyt. Liki kaikki pyörät ovat taivasalla vesi- ja lumisateen armoilla. Siitä sitä sitten tulisi polkaista työasussa kotiin jäisellä tai likimärällä pyörällä. 

Radan itäpuolella, missä ei löydy telineitä kaikille pyörille, saa usein tuulen kaataman pyöränsä nostaa lumihangesta tai nurmikolta.

Pyöräilijät ansaitsevat parempaa. Ei liene liikaa vaadittu, jos pyörille olisivat telineet katoksen alla radan molemmin puolin.

Panostuksen vastineeksi kaupunki säästää autojen pysäköinnin järjestämisessä ja liikennejärjestelyissä.

Merkittävästi suuremmat säästöt liittyvät terveyshyötyihin: pyöräily vähentää sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen ja korkean verenpaineen kehittymisen riskiä, ja auttaa veren rasvakoostumuksen ja kehon painon säätelyssä.

Lastemme ja lastenlastemme ja itsemme kannalta merkittäviä ovat myös ympäristöhyödyt: pyöräilijä vähentää moottoriliikenteen aiheuttamia haittoja, kuten melua ja ilmansaasteita.

Pyöräilyn edistäminen ja olosuhteiden parantaminen on kaupungille taloudellisesti erittäin kannattavaa toimintaa, mikä on osoitettu useiden eri pyöräilyhankkeiden kannattavuuslaskelmissa eri puolilla maailmaa.

Veijo Kuosa
Hämeenlinna

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic