Kanta-Häme

Mielipide: Pyöräilyreitti Saaristenkadulle

Sopisiko tähän Hämeenlinnan keskustan kauan kaivattu pyöräilyväylä pohjois-eteläsuunnassa? Saaristenpolun kevyen liikenteen väylää pohjoisen suunnasta tuleva pyöräilijä voi ajella Saaristenkatua läpi keskustan.

Ihmettelen suuresti, kuinka Hämeenlinnan keskustan pyöräilyreitin suunnittelussa pyöräilijät pyritään ohjaamaan samalle väylälle joukkoliikenteen kanssa Sibeliuksenkadulla.

Toinen ihmetyksen aihe on se, että reitti vedetään etelän suunnasta ahtaalle kadulle, jossa on jyrkin rinne ja vielä siinä kesäterassit ravintoloilla molemmin puolin katua.

Ajan mielelläni etelä-pohjoissuuntaan Saaristenkatua. Se on liikenteeltään rauhallinen ja raskasta liikennettä siellä on huomattavasti vähemmän kuin Sibeliuksenkadulla.

 

Suurin ongelma on kauppakeskus Tavastilan kulmilla, kun reunakiveykset tekevät hankalaksi ajamisen liikennesääntöjen mukaisesti parkkialueen läpi. Sieltä pääsee joustavasti Paasikiventien eteläpuolelle.

Useimmat pyöräilijät Hämeenlinnassa ajelevatkin keskustassa lasten ja jalankulkijain sääntöjen mukaisesti jalkakäytävillä ja edellyttävät, että autoilijat väistävät heitä, kuten jalankulkijoita kuuluu väistää.

 

Ehkä toinen ongelmakohta on Hallituskadun kulma, jossa kaksisuuntainen bussireitti ylittää kadun.

Kaivokadun pyörätien ongelma on Kaivokadun ylitys muutenkin hankalassa Palokunnankadun risteyksessä, jossa on parkkihallin liittymä sopivasti pohjoisesta tulevalle rinteen alla.

Kaivokatu ei myöskään tarjoa reittiä pohjoissuuntaan.

 

Saaristenkadulta pääsee joustavasti myös pohjoisen suuntaan: Brahenkadulle ja sieltä esimerkiksi Suokadun kautta Tampereentielle. Samoin Brahenkadun kautta pääsee joustavasti Kaurialaan ja muille moottoritien länsipuolisille alueille.

Sibeliuksenkadun eteläpää on Paasikiventien tunnelista huolimatta turvallisuusriski vilkkaan bussiliikenteen takia.

Onko tärkeämpää, että pyörätie johtaa uimahallille kuin, että se johtaa sujuvasti etelään johtavalle kevyenliikenteen väylälle kohti Visamäkeä?

On oikeasti asiallista pohtia asiaa uudelleen.

Lauri Mattila

Hämeenlinna