Kanta-Häme

Mielipidekirjoitus: Hämeenlinna pysyköön pikkukaupunkina

Kiitokseni Päivi Ojalalle alanurkasta (HäSa 3.6.), joka koski Hämeenlinnan keskustan rakentamista. Olen hänen kanssaan samaa mieltä.

Minua huolestuttaa haaveilu suurkaupungista.

Miksi Hämeenlinnasta ja varsinkin sen kantakaupungista yritetään tehdä suurkaupungin näköinen korkeine kivitaloineen?

Jos tänne toivotaan muuttavan helsinkiläisiä eläkeläisiä, ei tänne kukaan kivitalojen vuoksi tule. Ihan muuta he toivovat. Tämä alue voisi olla ihan reilusti idyllinen pikkukaupunki, mutta vireä sellainen. Pinta-alallinen suuruus riittäköön!

Kaupunkien keskustat alkavat valitettavasti näyttää jo toistensa kopioilta.

Hämeenlinna voisi olla omaleimainen poikkeus ja siksi kiinnostava.

Suunnitelmien mukaan ns. Engelinrannasta näyttäisi tulevan ihan liian tiheästi rakennettu kerrostaloalue, joka tukkii näkymän kaupunkiin etelästä tullessa ja ahdistaa.

Miksi pilataan kantakaupungin näyteikkuna, tukehduttaa kaupungin keuhkot?

Korkeita kivitaloja ei tarvita tänne myöskään peittämään kanta-asukkaiden näköaloja! Tonttimaata löytyy muualtakin.

Ei riitä kapea viherraitti, mikä suunnitelmissa näkyy olevan. Hämeensaarentien eteläpuoli pitäisi kokonaan rauhoittaa puistoalueeksi, kaupunkilaisten ”olohuoneeksi”.

Puisto olisi jatkoa rantareitille ja yhdistyisi näin Kaupunginpuistoon ja Linnapuistoon ja rantatietä pitkin jatkuisi kohti Virveliä.

Puistoalueille voisi järjestää erilaisia toimintamahdollisuuksia niin kesä- kuin talvilajeineenkin uimahallin ja uimarannan jatkoksi.

Se vaikuttaisi kaupunkilaisten hyvinvointiin. Miksi aina ajatellaan vain rahaa?

Viihtyisä kahvila palvelisi niin kesällä kuin talvella. Mahdollisuuksia erilaisten tapahtumien järjestämiseen aikuisille kuin lapsillekin on paljon, jos vaan halutaan niitä järjestää.

Kaikki eivät voi saada asuntoihinsa järvinäkymää, mutta järveä pääsee Hämeenlinnassa ihailemaan hyvin monessa paikassa, jopa kantakaupungissa.

Kantakaupungissa on monta hienoa kohdetta ja löytyy onneksi vielä myös kauniita puutaloja ja muita arvokkaita rakennuksia.

Italialaiset ystävämme halusivat ehdottomasti nähdä juuri näitä puutaloja. Eivät heitä kerrostaloalueet kiinnostaneet.

Kantakaupungin ulkopuolella ovat Hauho, Kalvola (Iittala), Lammi, Tuulos ja Renko kauniine järvineen, erilaisine kohteineen ja kiinnostavine tapahtumineen.

On vain tehokkaasti suunniteltava, miten näitä kaikkia eri kohteita mainostetaan ja miten ne saataisiin tavallaan lähemmäksi, että ihmiset ne löytävät joko muuttaessaan tänne tai käydessään täällä.

Tarvitaan vaan kantakaupungista hyvät yhteydet ko. kohteisiin.

Ennen kaikkea tarvitaan halua toimia asukkaiden ja kaupungin hyväksi.

Ei kannata kurottaa kuuseen, vaan kehittää pikkukaupunkia entistä kiinnostavampaan suuntaan, pitää kaupunki ihmisen kokoisena, siistinä ja viihtyisänä.

Me muutimme aikoinaan Helsingistä Hämeenlinnaan, koska halusimme pikkukaupunkiin. Emme varmaan ole ainoita. Olemme asuneet täällä ympäristöömme tyytyväisinä, vaikka emme ikkunastamme järveä näekään.

Maija Koivula
Hämeenlinna

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic