Kanta-Häme

Mielipidekirjoitus: Toriparkki olisi aika kuopata

Hämeenlinnaan on kaavailtu torinaluspysäköintiä jo vuosia. Havainnekuvassa vuodelta 2013 oli sisäänajo torinalusparkkiin Palokunnankadun puolella Linnankadun päässä. Havainnekuva; Hämeenlinnan Pysäköinti Oy

Viime aikoina on taas kohuttu Hämeenlinnassa toriparkista. Nyt kaupunginvaltuusto on päättänyt pistää 100 000 euroa selvityksiin toriparkin toteutusta ajatellen.

Tätä pelkäsin tosin jo silloin, kun näin kaupunkirakennelautakunnan suunnitelmia Hämeenlinnan keskustan osalta. Niihin oli selkeästi jo toriparkki sijoitettu.

Vastaavalla summalla, 100 000 eurolla, olisi palkannut 2–4 henkilöä jo muutenkin tiukoilla työvoimilla olevaan kotisairaanhoitoon, vanhuspalveluihin tai vaikka panostanut palkkatukipaikkoihin ja työllistänyt ihmisiä sen kautta.

Sillä rahalla olisi voinut edistää lapsiperheiden hyvinvointia ja liikuntarajoitteisten tasavertaisuutta, esim. aitaamalla leikkipaikkoja ja asentamalla niihin laitteita liikuntarajoitteisten käyttöön.

Tai miksi ei pelkkään selvitykseen käytettävällä summalla olisi vaikka edistetty kauniita rantaviivojemme käyttöä ja panostettu Linnanpuiston kauniiden maisemien hyödyntämiseen.

Ja tämä 100 000 euroa oli todellakin vain tämä selvityskierros. Kenelläkään ei ollut antaa tarkkaa summaa, minkä verran rahaa on mennyt jo ennen tätä ja kokonaisuudessaan näiden vuosien aikana. Sitäkin selvitellään.

Samoin selvitellään sitä, miten toriparkin käyttötarve todistetaan ja miten saadaan jo olemassa olevien parkkihallien käyttöasteita nostettua.

Niin kauan kun meillä on kaupunki täynnä puolityhjiä parkkitaloja muutaman korttelin päässä ja rautatieaseman välittömään läheisyyteen
tulossa taas yksi, ei mielestäni ole tarvetta toriparkille olemaan tyhjillään torin alla.

Torin aluetta ei yksinään toriparkki pelasta. Jotta tori saataisiin elvytettyä, tarvittaisiin ensin ne yrittäjät ja tekijät alueelle.

Toriparkki-ajatus on jo aika kuopata, meiltä löytyy jo epäonnistuneita esimerkkejä lähikaupungeista. Miksi meidän tarvitsee mennä perässä ja ottaa mallia heistä? Tehtäisiin silläkin rahalla jotain innovatiivista ja omanlaista.

Satu Heinonen
(vihr.)
Hämeenlinna

Asiasanat