Kanta-Häme

Mielipidevieras varoittaa: Miltä kuulostaa 50–180 prosentin todellinen vuosikorko?

Televisio tulvii mainoksia, joissa luvataan ”juuri sinulle” räätälöityjä sopivia ja edullisia lainoja.

Puolestasi ”kilpailutetaan” kymmeniä eri rahoituslaitoksia.

Lainan saanti on vaivatonta. Lainapäätöksen saat heti ja palvelut toimivat 24/7, vaikka lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello kolme.

Lainojen korot ovat olleet Euroopassa ennätyksellisen alhaalla jo usean vuoden ajan.

 

Yleisesti käytetty vuoden euribor-viitekorko on ollut negatiivinen. Todellisuudessa tämä tarkoittaa sitä, ettei lainalla ole korkoa ja ainoat kustannukset ovat pankkien määrittämät lainamarginaalit.

Uusissa asuntolainoissa marginaalit ovat alle prosentin ja kulutusluotoissa viidestä kahdeksaan prosenttiin. Näillä ehdoilla perinteisiltä pankeilta saa lainoja, joiden todelliset vuosikorot vaihtelevat yhden ja kymmenen prosentin välillä.

 

Miltä tässä valossa kuulostavat pikavippirahoituslaitosten lainojen todelliset vuosikorot, 50–180 prosenttia?

Mikä ajaa lainanottajat turvautumaan tällaisiin huippukalliisiin rahoitusratkaisuihin?

Ovatko nämä henkilöt mainosten uhreja, tietämättömiä korkojen merkityksestä vai ovatko he ahdingossa, jossa terve harkinta pettää?

Onko pikavippien suosion syynä halu tai tarve kuluttaa enemmän kuin ansaitsee?

Miten henkilö, joka tarvitsee välittömästi lainarahaa, uskoo selviävänsä takaisinmaksusta, jossa rahaa jo vuoden päästä pitäisi maksaa kaksinkertainen määrä takaisin?

Ajaako tämä lainakierteeseen, jossa vanhan lainan maksuun otetaan tilalle uutta lainaa?

 

Lainojen saanti pankeista edellyttää säännöllisiä palkkatuloja, reaalivakuuksia tai pankin hyväksymää lainan takaajaa. Ilman mitään näistä on lainan saanti vaikeaa.

Pankkeja kiinnostavat myös lainojen käyttötarkoitukset. Lainaa on mahdollista saada remontteihin, auton tai veneen hankintaan tai vaikka suurempiin kodinkoneinvestointeihin. Pelkkään kulutukseen pankit myöntävät lainaa hyvin vastahakoisesti.

Isompia hankintoja tehtäessä myös kaupat tarjoavat erilaisia maksuratkaisuja. Ne voivat olla lyhyitä, korottomia maksuehtoja tai osamaksusopimuksia.

Näiden osamaksukauppojen todelliset vuosikorot ovat maltillisia, yleensä luottokorttitasoa.

 

Velallisella on vastuu hoitaa takaisin maksut ajallaan. Tämä koskee myös pikavippejä ja osamaksukauppaa. Mikäli velallinen ei suorita maksujaan ajallaan, voi jo kahden kuukauden laiminlyönnistä saada maksuhäiriömerkinnän luottotietoihinsa.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa kansalaisen jokapäiväistä elämää.

Tällainen henkilö ei saa uutta lainaa. Luottokortteja ei myönnetä eikä puhelinliittymiä avata. Myös vakuutusten ottaminen vaikeutuu, mikä saattaa vaikuttaa vaikka asunnon vuokraamiseen.

 

Luottotietojen menetys saattaa pahimmassa tapauksessa vaikuttaa jopa työpaikan saantiin.

Valtiovalta on onneksi puuttumassa ylisuuriin korkoihin. Tämä tullee osaltaan vaikuttamaan myös holtittomaan pikalainojen tarjontaan.

Valtioneuvostolla on lakialoite, jossa määritetään lainan maksimivuosikoroksi kolmekymmentä prosenttia, johon sisältyvät myös kaikki muut lainakustannukset.

 

Lain astuessa voimaan ei velallisen tarvitse maksaa ylimenevää osuutta, mikäli lainaehdoissa on ko. raja ylittynyt.

Valitettavasti laki ei astu voimaan taannehtivasti eli vanhat lainat on hoidettava sopimusten mukaan. Toivottavasti kaikki eduskuntapuolueet hyväksyvät tämän lakiesityksen yksimielisesti.

Maltillisempaa ja vastuullisempaa lainanottoa ja lainaamista!

 

Jussi Eerikäinen

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja