Kanta-Häme

Mielisairaalasta syntyy yhteisöasumisen mallitalo

Luopioisten satavuotiaasta entisestä piirimielisairaalasta, ”Pöllölästä”, viritellään viihtyisää asuinympäristöä senioreille. Kyseessä ei ole mikään tavanomainen senioritalohanke, vaan tarkoitus on remontoida tyhjillään olevasta talosta suomalaisittain edistyksellistä, yhteisöasumista historiallisessa ympäristössä.

Hankkeesta vastaa sitä varten perustettu Osuuskunta Pöllökartano, jonka noin 40 jäsenestä kolme on varannut itselleen huoneiston talosta. Yksi huoneiston varanneista on hankkeen ”ideologinen moottori” Leena Ilmola.

– Meillä on edessämme hyvinvointiyhteiskunnan romuttuminen, jos EU-alueen taantuma jatkuu pitkään ja joudumme vielä suurien leikkausten eteen. Haluan uskoa, että järjestelmää voi vielä puolustaa uusilla ratkaisuilla, Ilmola kertoo.

Osuuskunnan mukaan asumismalli, jossa yhteisten tilojen osuus on paljon perinteistä suurempi ja jossa asukkaat ottavat entistä enemmän vastuuta asuinympäristönsä viihtyisyydestä ja sen sosiaalisista suhteista, voi olla yksi avain hyvään vanhuuteen sekä säästöihin.

– Näin säästetään yhteiskunnan kustannuksia ja parannetaan samalla osuuskunnan jäsenten elämänlaatua, Ilmola toteaa.

Lisäksi ajatuksena on remontoida ja varustaa talo ratkaisuilla, jotka minimoivat luonnonvarojen käytön sekä kehittää toimintatapa, jonka avulla voidaan käyttää mahdollisimman paljon lähialueen tuottajien tuotteita ja palveluita.

Kauppahinta on yksi euro

Myös vanhustentalona ja vuokra-asuntoina palvellut rakennus on ollut viime vuosina tyhjillään, mutta vuonna 1914 valmistunut, rakennusmestari Heikki Tiitolan suunnittelema Pöllölä oli aikanaan merkkitapaus.

– Oli edistyksellistä, että näin pieneen pitäjään saatiin moderni piirimielisairaala, osuuskunnan rakennusasiantuntijana toimiva Asko Valkama kertoo.

Nykyisin eläkkeellä oleva Valkama tuntee rakennuksen historian pitkältä ajalta, sillä hän toimi noin 30 vuoden ajan Luopioisten ja Pälkäneen teknisen johtajan virassa.

Valkaman mukaan talo on remontoitavissa uuteen loistoon Pöllökartanoksi esteetöntä asumista tarvitsevien, mutta pääosin omillaan toimeen tulevien seniorien kodiksi. Remontti on mittava, ja tulee maksamaan varovaisen arvion mukaan noin puoli miljoonaa euroa.

– Jos rakennusta ei olisi tehty huolella ja kunnon tukkipuusta, se olisi jo menetetty. Tietysti kosteat tilat pitää remontoida kauttaaltaan, mutta rakennus on ikäisekseen hyvässä kunnossa.

Pälkäneen kunta ja Osuuskunta Pöllökartano ovat sopineet rakennuksen kauppahinnaksi nimellisen yhden euron. Kauppakirja allekirjoitetaan mahdollisesti jo tänään perjantaina. Rakennuksen tontista tehdään vuokrasopimus 50 vuodeksi. Remontin rahoitus on vielä auki.

– Tietysti toivomme hankkeelle valtion takaamaa lainaa, mutta tarvittaessa tulemme selviämään ilmankin, Leena Ilmola sanoo.

Ei johtajia eikä palvelijoita

Pöllökartanon suojiin on soviteltu seitsemää asuntoa, jotka ovat kooltaan pienistä yksiöistä reilun kokoisiin kaksioihin. Jokaiseen huoneistoon on tulossa peseytymistilat ja wc sekä pieni keittiö.

Pöllökartanon sydän tulee olemaan laaja olohuone ja muut yhteiset tilat. Yhteisessä käytössä olevien tilojen lisäksi osuuskunta on suunnitellut kimppakyytejä, ruokatarvikkeiden yhteistilauksia ja monenlaista naapuriapua. Toimintamallin periaatteena on hoitaa mahdollisimman suuri osa terveyteen, hoivaan ja sosiaaliseen hyvinvointiin liittyvistä tehtävistä yhteisesti.

– Perusajatus on, että talossa ei ole johtajia eikä palvelijoita. Hienosti sanottuna siitä tulee itseorganisoituva yksikkö.

Hankkeen aikataulu on vielä avoin.

– Rahoituksen järjestyessä kaikki voi edetä hyvin nopeastikin, meillä on jo arkkitehti tekemässä piirustuksia sisätilojen remonttia varten. Sanotaan, että kahden vuoden sisällä Pöllökartano on varmasti asuttavassa kunnossa, Osuuskunnan tiedottaja Päivi Loukamo kertoo. (HäSa)

Avoin tiedotustilaisuus Osuuskunnasta ja hankkeesta Mikkolan Navetalla (Keskitie 5, Luopioinen) la 17.1. kello 14.