Kanta-Häme Hattula

Mieluisa kesätyö oli kiven alla koronakesänä – Väinö Viljakainen pääsi Hattulaan oman alan töihin panssarivaunuja huoltamaan

Korona vei monelta nuorelta kesätyöt. Panssarivaunuasentajana työskennellyt Väinö Viljakainen löysi itselleen oman alan töitä Hattulasta.
Panssarivaunuasentajana kesän työskennellyt Väinö Viljakainen pääsi monista muista nuorista poiketen haluamaansa kesätyöpaikkaan. Koko Suomessa, myös Kanta-Hämeessä, kesätyöt olivat kiven alla koronatilanteen takia. Kuva: Laura Mäntylä/Millog Hattula
Panssarivaunuasentajana kesän työskennellyt Väinö Viljakainen pääsi monista muista nuorista poiketen haluamaansa kesätyöpaikkaan. Koko Suomessa, myös Kanta-Hämeessä, kesätyöt olivat kiven alla koronatilanteen takia. Kuva: Laura Mäntylä/Millog Hattula

22-vuotias Väinö Viljakainen ei löytänyt kesätöitä kotikaupungistaan, mutta lopulta sopiva paikka irtosi Kanta-Hämeestä.

Tampereella asuva ja opiskeleva Viljakainen työskenteli kuluneen kesän panssarivaunuasentajana puolustusvoimien kalustoa huoltavan ja korjaavan Millogin Hattulan toimipaikassa. Kyseessä oli ensimmäinen kesä oman alan töissä.

Nuoren miehen ura lähti käyntiin toimipaikan korjauspuolella, jossa työskentelee noin 60 henkeä. Hattulassa on tarjolla töitä myös yrityksen omille insinööreille ja varastotyöntekijöille.

– Jotain pätkähommia on ollut aiemmin, mutta tämä oli ensimmäinen pidempi työsuhde, Viljakainen sanoo.

Kokemusta armeija-ajoilta

Pienestä asti panssarivaunuista kiinnostunut Viljakainen pääsi heti ensimmäisenä kesänä tutustumaan Leopard-panssarivaunujen toimintaan.

Edessä ei ollut täydellinen hyppy tuntemattomaan, sillä Viljakainen toimi armeija-aikoinaan asentajana.

Kesätyöhön kuului panssarivaunujen huoltamista ja vikakorjausta. Työtehtävissä auttoivat kaksi kokeneempaa mentoria, jotka opastivat Viljakaista työn saloihin.

Työtä tehtiin työpareittain, mutta kokemuksen karttuessa työskentely hoitui melko itsenäisesti.

Viljakaisen lisäksi korjauspuolella ei ollut muita kesätyöntekijöitä. Kaikkiaan Millogin Hattulan toimipaikassa työskentelee noin sata henkeä.

Kanta-Hämeessä paikat vähissä

Korona pani kesätyötilanteen uuteen uskoon. Myös Millog palkkasi tänä kesänä hieman normaalia vähemmän kesätyöntekijöitä.

Yrityksellä oli tänä kesänä 81 kesätyöntekijää, joista reilu kolmasosa oli työelämään tutustuvia koululaisia. Viime vuonna yhteenlaskettu kesätyöntekijöiden määrä oli 88. Yhtiön Kanta-Hämeen toimipaikoissa työskenteli tänä vuonna yhteensä 17 kesätyöntekijää.

Yleisesti kesätöitä oli heikosti tarjolla. Hämeen TE-toimiston asiantuntijan Pekka Voutilaisen mukaan kaikkien ilmoitettujen työpaikkojen määrä väheni koronan takia noin 40 prosenttia ja lasku oli yhtä suuri myös kesätyöpaikoissa.

Tänä kesänä kesätöitä löytyi Voutilaisen mukaan muun muassa lähihoitajille sekä myynti- tai puutarhatyöstä kiinnostuneille.

Kanta-Hämeen suurista työllistäjistä teräsyhtiö SSAB palkkasi tänä kesänä Hämeenlinnassa noin 150 työntekijää, mikä oli 20 kesätyöntekijää viime vuotta vähemmän.

Kunnissa toimittiin vaihtelevasti. Janakkala perui kaikki kesätyöt, mutta Hattula palkkasi enemmän kesätyöntekijöitä kuin normaalisti.

Myös nuorisotyöttömyys on nousussa. Nuoria alle 25-vuotiaita oli Hämeen ely-keskuksen alueella heinäkuun lopussa työttömänä 3 563, mikä on noin kolmanneksen enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kesätyöhaku poikkeuksellisen vaikeaa

Väinö Viljakainen kertoo hakeneensa kesätöitä kotikaupungistaan Tampereelta ennen kuin paikka löytyi Millogilta.

Poikkeuksellinen tilanne näkyi laajemmin miehen omalla alalla. Ammattikorkeakoulussa konetekniikkaa opiskelevan Viljakaisen omista opiskelukavereista muutamat jäivät kokonaan ilman töitä tänä kesänä.

Aikaisempina vuosina kesätöitä saaneet kertoivat, että kulunut kesä oli poikkeuksellisen vaikea.

– Jos edellisiin vuosiin vertaa, vaikeampi oli löytää kesätöitä, Viljakainen sanoo.

Opintojen syveneminen avaa uusia mahdollisuuksia

Viljakainen jatkaa syksyllä opintojaan. Ensimmäisen kesän kokemuksien perusteella mies olisi valmis hakemaan samaa kesätyötä myös ensi kesänä.

Opintojen edetessä työmahdollisuudet kuitenkin lisääntyvät, joten tilanne voi vielä muuttua toisen opiskeluvuoden aikana.

– Toisena vuonna voisi olla mahdollista hakea suunnittelu- tai insinöörityötä. Mutta jos ei muuta tule vastaan, varmasti haen tänne. On ollut tosi mukavaa. HÄSA

Kesätyöt korona-aikana

Koronavuosi on ollut vaikea sekä kesätöiden saamisen että nuorisotyöttömyyden kannalta.

Elinkeinoelämän keskusliiton arvion mukaan Suomessa on normaalisti tarjolla vajaat 200 000 kesätyöpaikkaa. Tänä vuonna kesätyöpaikkoja oli kymmeniätuhansia vähemmän.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön toukokuun lopulla tekemässä kyselyssä vain 56 prosenttia järjestön luottamushenkilöistä kertoi, että heidän työpaikalleen palkattiin tänä vuonna kesätyöntekijöitä. Viime vuonna sama luku oli 71 prosenttia.

Suomen suurimpiin työllistäjiin kuuluva S-ryhmä pystyi palkkaamaan kesätyöntekijöitä noin 4 000, kun alkuperäinen arvio kesätyöntekijöiden määrästä oli noin 14 000.

Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli Suomessa 17 300 enemmän kuin edellisen vuoden heinäkuussa eli yhteensä 54 000.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic