Kanta-Häme

Mies ja ääni

Vaikka Pertti Lampinen onkin perjantaina viimeisen päivän Yle Hämeen päällikkönä, eläkeläiseksi häntä voi alkaa kutsua vasta kesällä. Ensin ajetaan uusi päällikkö sisään, sitten nautitaan pitämättömät lomat ja kyllähän yksi ohjelmakin pitää vielä eetteriin saada.
 
Kun takana on toimittajuutta yli 40 vuotta, on turha kuvitella, että Lampinen alkaisi tuppisuuksi.
 
– Täytyy miettiä itselleen uusi rooli tässä elämässä. Varmaa on, etten halua jäädä tapahtumien virrasta sivuun. Kyllä minä varmasti vielä juttuja teen, Pertti Lampinen miettii ja haroo partaansa siihen malliin, että miehellä on mielessään aihe jos toinenkin.
 
Päällikköä vain ohut pintakerros
Ainakaan arkajalaksi ei Pertti Lampista ole koskaan voinut kutsua, sillä hän ei pelkää esillä olemista tai mielipiteensä sanomista. Suorapuheisuus on tuonut eteen paitsi kovia juttuja myös luottamustehtäviä ay-kentässä.
 
– Olen aina halunnut puhua tärkeistä asioista ja vaikuttaa niihin. En minä toimittajan hommaan nuorena silti mitään erityistä paloa tuntenut. Loppujen lopuksi se on tämä ääni, joka minusta toimittajan teki, Lampinen nauraa.
 
Lampinen on ehtinyt tulla monessa liemessä keitetyksi niin television kuin radion puolella, mutta lehdistössä hän ei ole koskaan työskennellyt.
 
Nuorena miehenä hän oli äänessä Suomen ensimmäisessä television nuortenohjelmassa Laajakulmassa muutaman vuoden jo parikymppisenä. Televisiossa Lampinen on ollut jopa toimittajana uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa, mutta tosiasiassa radion puoli on se, joka miehen vei lopullisesti mennessään.
 
– Olin Mikkelissä maakuntaradion toimittajana ja tuottajana muutaman vuoden, mutta en päässyt päälliköksi. Vuonna 1995 sain pestin Radio Hämeen päällikkönä ja muutimme Hämeenlinnaan. Minulla ei ollut tänne mitään siteitä, Lampinen sanoo.
 
Lampinen sanoo, että pomoksi pääseminen ei ole ollut koskaan hänelle Se Juttu, vaan toimittajuus. Loppujen lopuksi hänessä on päällikköä vain ohut pintakerros.
 
Radio Suomen menestystarina
Yleisradio teki kanavauudistuksen Pertti Lampisen Mikkelin vuosina 90-luvun alussa. Syntyi Yle Radio Suomi joka on Lampisen mielestä menestystarina.
 
– Siihen asti maakuntaradiot olivat pieniä uutiskonttoreita, mutta yhtäkkiä ne alkoivat saada paljon ohjelma-aikaa. Mielestäni maakuntaradiot onnistuivat tuomaan ohjelmaa läheltä lähelle. Radio Suomi on ainutlaatuinen kanava koko Euroopassa, Lampinen kehuu.
 
2000-luku on ollut koko median kentässä supistusten aikaa. Enimmillään Radio Hämeessä oli töissä 24 ihmistä, mutta nykyisin heitä on enää 17. Toimittajia radiossa on 14.
 
– Suurin puutteemme on se, ettemme voi olla töissä silloin, kun ihmiset ovat vapaalla, Lampinen myöntää.
 
Kun Pertti Lampinen innostuu puhumaan journalismista, ei hän puhu vain radiosta. Kaikissa välineissä pääosassa on ihminen, jonka arjesta ja kokemusmaailmasta tiedotusvälineen on löydettävä aiheensa.
 
– On toimittajan tehtävä löytää uusia ja tärkeitä asioita ihmisille kerrottavaksi. Toimittaja on se, jonka pitää kyetä suodattamaan tiedon tulvasta tärkeät asiat. Ihmisillä on perimmäinen tarve saada uutiset valmiiksi toimitettuina.
 
Median kenttä on muuttunut Pertti Lampisen uran aikana täydellisesti. Radio ja lehdet ovat menneet internetiin ja uutta tekniikkaa tulee koko ajan. Keväällä otetaan käyttöön langattomat TV-kamerat. Radio Hämeen lähetys, Hämeen TV-uutiset ja maakunnan uutiset ovat tarjolla sekä perinteisesti että älypuhelimien ja internetin kautta.
 
– Tärkeintä on edelleen laatu. Hömppääkin voidaan tehdä laadukkaasti.
 
Ei ainakaan maailman ympäri
Toimittajuuden lisäksi Pertti Lampiselle tärkeää on veneily, mutta maailman ympäri hän ei lähde eläkkeelläkään.
 
– Tuotin kerran ohjelmasarjan perheen maailmanympäripurjehduksesta, eikä se ole mielestäni kovin juttu, jonka voisin nyt eläkkeellä tehdä. Maileja on sitäpaitsi kertynyt veneellä jo niin paljon, että niillä kiertäisi maapallon kahteen kertaan.
 
Oma vene on meren rannalla oleva pikkutroolari, jonka kanssa kelpaa lähteä vaikka avomerelle. Välimerellä Lampinen tapaa purjehtia pari viikkoa kesässä lainaveneellä.
 
– Oikeastaan minua kiinnostaa nyt eniten maamatkailu. Lähelläkin olisi vielä niin paljon nähtävää. On sitä paitsi olemassa viisi pientä tyttöä ja yksi pieni poika, joille olisi kiva antaa enemmän aikaa kuin aikaisemmin, Pertti Lampinen sanoo. (HäSa)
 

Päivän lehti

1.6.2020