Kanta-Häme

Mies, joka ui vastavirtaan

Sunny Car Center. Sitä Markku Ritaluoma kelaa 24 tuntia vuorokaudessa. Viimeisten neljän vuoden aikana Kirstulan pellolle on noussut Sunny Car Centerin iso mainoskyltti. HPK:n paidoissa Sunny Tradingin ja Sunny Car Centerin mainokset ovat vilkkuneet vuosia.
 
Mutta kuka ihme Ritaluoma on? 
 
 
Ritaluoma on parhaillaan Vanajanlinnassa golfosakkeessaan, jossa hän käy muutaman kerran vuodessa. Terassille paistaa aurinko, Ritaluoma valitsee varjoisan paikan ja alkaa kertoa elämäntarinaansa.
 
Hän aloittaa siitä, että on helsinkiläisperheen ainoa lapsi, joka halusi lopettaa teini-ikäisenä kansakoulun kesken. 
 
Äiti kauhistui: ei missään nimessä. 
 
Isä oli suopeampi. 
 
Ritaluoma lähti Annankadun Urheiluaittaan oppipojaksi. Siellä hän viihtyi kaksi kesää, kunnes siirtyi Urheilulinnaan, missä oli paljon jääkiekkovaikuttajia. Ritaluoma sai oppinsa. 
 
Urheilumyyjästä Ritaluoma siirtyi yrittäjäksi. Hän perusti kolme omaa urheilukauppaa Helsinkiin ja Vantaalle.  
 
 
 
Ritaluoman tuntevat kertovat miehen olevan äkkipikainen oman tiensä kulkija.
 
– Sellainen Camel boots -mies, sanoo yksi miehen tunteva.
 
– Vauhdikas, erikoinen persoona, sanoo toinen.
 
Ritaluomaa verrataan myös Hjallis Harkimoon ja Toivo Sukariin. Molemmat miehiä, jotka ovat tehneet mahdottomalta kuulostavista asioista totta. Toinen on rakentanut Hartwall Areenan, toinen Ideaparkin.
 
– Aina olen ollut oman polun kulkija. Kuuntelen viisaita ihmisiä, mutta teen omat johtopäätökseni. 
 
Neljä vuotta Markku Ritaluomalla on ollut yksi työ: tehdä Sunny Car Centeristä Suomen suurin autokaupan keskus.
 
 
 
Vuonna 1977 Ritaluoma oli saunomassa isänsä kanssa. Saunareissu ei päätynyt niin kuin olisi pitänyt. Isä kuoli poikansa syliin. 
 
– Elämä suistui raiteiltaan, Ritaluoma kuvailee.
 
Tuore yrittäjä tykkäsi kauniista tytöistä, autoista ja viinasta. Vähitellen viina alkoi kiinnostaa enemmän kuin yrittäjän arki. Kymmenessä vuodessa Ritaluoma joi yrityksensä ja asuntonsa. 
 
Ritaluoma on aina puhunut alkoholismistaan avoimesti, sillä hän haluaa olla esimerkki. Kaikesta voi selviytyä.
 
Yhtenä iltana vuonna 1989 tapahtui ihme. Nuori mies ei nähnyt valoa, ei kokenut herätystä eikä mennyt AA-kerhoon. Erään tunnetun näyttelijän kanssa iltaa istuessa tuli vain tunne, että nyt tämä loppuu tähän. Kaverit nauroivat ja epäilivät. 
 
Ryhdistäytyminen ei ollut helppoa, kun kaikki oli mennyt. Ritaluoma aloitti hanttihommilla. Vähitellen päivärytmi muuttui aggressiiviseksi työn tekemiseksi. Oli tarve näyttää.
 
 
 
Lama alkoi vuonna 1990, ja Ritaluoma rakensi muutaman talon. 
 
Hän käveli tutun pankinjohtajan luo Tapiolaan ja pyysi lainaksi 5000 markkaa. Pankinjohtaja epäili, mutta myönsi lainan kahden vuoden maksuajalla. Kolmen kuukauden kuluttua laina oli maksettu takaisin. 
 
Ritaluoma näki, että menemällä vastakarvaan voi saadakin jotain. Vuonna 1991 syntyi kiinteistöbisnekseen keskittynyt Sunny Trading.
 
Ritaluoma tutustui varakkaisiin sukuihin ja auttoi heidän kiinteistömassojensa kanssa. Esimerkiksi Tuusulassa oli teollisuusalue, jolla meni huonosti. Ritaluoma pilkkoi hallit pieniksi varastoiksi ja vuokrasi niitä. 
 
– Sunny Tradingin kasvu oli voimakasta 2000-luvulta eteenpäin. Kovalla työllä teimme kaikki. Vippaskonsteja ei käytetty.
 
Alalla oli muutama esikuva, joiden kanssa Ritaluoma teki yhteistyötä. Päällekkäisiä töitä ei ikinä otettu, mutta apua annettiin. Kumpikaan esikuvista ei työskentele enää alalla. Toinen kuoli ja toinen muutti ulkomaille. 
 
Ritaluoma sanoo, että hänellä on ollut onni tehdä töitä liike-elämän kauppaneuvoksille. Hän on ottanut töitä sen verran, että on saanut ne hoidettua nopeasti, ja hyvin tehty työ on poikinut uutta. 
 
 
 
Kun Sunny Tradingilla meni hyvin, Ritaluomasta tuli tunnettu urheilusponsori. 
 
Yritys sponsoroi aikoinaan näyttävästi muun muassa Suomen hiihto- ja lentopallomaajoukkueita. 2000-luvulla jääkiekkoilijoiden paidoissa on ollut Sunny Tradingin mainoksia. Erityisesti Ritaluoma on tukenut Jokereita, HPK:ta ja Ilvestä.
 
Yhteistyö HPK:n kanssa alkoi vuonna 2005, ja suhde on jatkunut siitä asti. Miksi nuoruudessa HIFK:n paidassa pelannut pakki valitsi juuri HPK:n?
 
– Kartallisesti HPK on hyvällä paikalla ja täällä on vahva jääkiekkokulttuuri. Suoraan sanottuna täällä istui jääkiekkomafia.
 
Mafialla Ritaluoma tarkoittaa silloista jääkiekkoliiton valtuuston puheenjohtajaa Harri Lintumäkeä ja jääkiekkoliiton pitkäaikaista toimitusjohtajaa Heikki Hietasta, jonka hyvä ystävä Ritaluoma on.
 
Sekin merkitsi, että HPK pelasi tasaisesti.
 
Ritaluoma arvostaa jääkiekossa ”henkeä”. Sitä, että tulosta saadaan muullakin kuin liigan isoimmalla budjetilla. Sitä ”henkeä” Hämeenlinnasta on kuulemma löytynyt. 
 
– Jos rahat riittävät, tuen kyllä HPK:ta. Siellä tehdään hyvää työtä ja kaupungissa kiekko on iso kulttuuritapahtuma talvisin.
 
 
 
Markku Ritaluoma on omistautunut työlle. Joka päivä seitsemän aikoihin hän lähtee kimppakyydillä Innoparkissa sijaitsevaan toimistoonsa. Takaisin kohti Espoota hän lähtee kello 18 aikoihin. Viikonloppuna sitten puhelin soi koko ajan ja hän ”vääntää ja kääntää” asioita.
 
– Irtautuminen töistä olisi ehkä hyvä asia, mutta 14 kuukauden aikana en ole ollut päivääkään töistä pois. En ole päässyt Floridan-asunnolleni, enkä muualle, sillä yritän saada tämän homman maaliin.
 
Ritaluoma kuvailee työpäiviään. Hyvät ja huonot päivät vuorottelevat.
 
– Pitää vain osata elää sen kanssa.
 
Neljässä vuodessa maailman ja myös Suomen taloustilanne on muuttunut radikaalisti, ja talouden alamäki jatkuu.
 
– Kun kyse on erittäin suurista pääomista, kaikki vaikeutuu. Niihin lupauksiin, joita meillä oli vuonna 2012, on väistämättä tullut muutoksia.
 
– Voi sanoa, että mulla on stressi, mutta olen sen verran kovassa liemessä keitetty, että selviän.
 
Ritaluoma pohtii, ettei hänelle tule toista samanlaista mahdollisuutta kuin nyt on käsillä. Tärkeintä on päästä rakentamaan Kirstulan tontille mahdollisimman pian. 
 
– Sen vuoksi tätä työtä teen ympäri vuorokauden. 
 
 
 
Ritaluoma mietti Sunny Car Centerin tapaista autokaupan keskusta ensimmäisen kerran kymmenisen vuotta sitten. Silloin kuitenkaan homma ei lähtenyt lentoon, esimerkiksi Stockmann lopetti autokauppansa.
 
Nyt suunnitelmat ovat laajentuneet. Sunny Car Centeristä on tulossa muutakin kuin autokaupan keskusta mitä, sitä Ritaluoma ei kerro. Hän vetoaa vaitiolovelvollisuuteen. On kuitenkin selvää, että tarjontaa tulee koko perheelle. 
 
– Yksi isoimpia hommia koko tässä jutussa, että huomioidaan koko perhe. 
 
Ritaluoman missio on tehdä Sunny Car Centeristä vientikelpoinen tuote. Siksi hän haluaa juuri ulkomaalaisia sijoittajia. Siten myös maailmalla kiinnostutaan hankkeesta. 
 
Ritaluoma puhuu mielellään autojen ostamisesta ja myymisestä ja vertailee kiinteistöbisnestä autokauppaan. Niissä on samoja piirteitä, sillä tili tehdään ostaessa. 
 
– Pitää ostaa oikeaan hintaan. 
 
Autokaupan ammattilaiset ovat arvostelleet Sunny Car Centeriä muun muassa siitä, että nykyään autokauppaa tehdään kotisohvilta netin välityksellä.
 
– Yritäpä ostaa hyvä auto netissä. Vaihtoauto pitää ajaa myymälään, ei sitä kukaan sokkona osta sinulta. Kyllä auto pitää nähdä.
 
 
 
Politiikka ei ole koskaan kiehtonut Ritaluomaa.  Hämeenlinnassa politiikka on tullut iholle, sillä Ritaluoma on tehnyt neljä vuotta tiiviisti yhteistyötä kaupungin kanssa. Hän on iloinen siitä, että he ovat apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon kanssa ”löytäneet hyvän neuvotteluyhteyden ja yhteistyön”.
 
– Järki ei pelaa politiikassa samalla tavalla kuin kaupallisessa toiminnassa. Olen oppinut paljon, mutta tämän jälkeen olen kyllä näistä kuvioista poissa, Ritaluoma hymyilee. 
 
Ritaluoma on käyttänyt suunnittelutyössä apunaan kaupan alan eri ammattilaisia. 
 
– Kukaan ei ole yksin viisas, jokainen tuo tähän jotain. 
 
Kuinka helppo on sitten ottaa vastaan neuvoja ja ohjeita muilta?
 
Ritaluoma hymyilee ja sanoo olevansa voimakastahtoinen kaveri. Samaan syssyyn hän kuitenkin myöntää, ettei oma pää riitä kaikkeen.
 
– Ehdottomasti on otettava kritiikkiä vastaan ja katsottava asioita monelta kantilta. 
 
Kun Sunny Car Center pyörii mielessä koko ajan, miten Ritaluoma nollaa? Alkoholiin hän ei koske. Sen sijaan puulämmitteisen saunan lämmittäminen Espoon Nuuksion perämetsissä toimii terapiana. Naapureita ei ole lähimailla, joten ulos voi kävellä kalsarisillaan.
 
– Asun järven rannalla. Käyn uimassa ja teen maatalon töitä. Otan traktorin ja ajan vähän heiniä. Tiluksilla on tavaraa, jota pitää hoitaa. Toukokuusta syyskuuhun asun paratiisissa. 
 
 
 
Jos käytäisiin kysymässä kaupunkilaisilta, tuleeko Sunny Car Centeriä, suurin osa vastaisi ei.
 
Jotkut pitävät häntä huijarina.
 
Ritaluoma haluaisi tietää, mitä hän on kaupunkilaisilta huijannut. 
 
– Monesti tärkeät asiat unohtuvat. En omista Sunny Car Centeriä. Totta kai haluan työstäni palkan, mutta omistajat tekevät bisneksen. Kukaan ei tunnu ymmärtävän, kuinka iso asia keskus olisi kaupungin liiketoiminnalle. 
 
Ritaluoma haluaa kuuluttaa asennemuutosta. Hänen mielestään ”näinä aikoina asenteiden pitäisi kimpassa muuttua”.
 
– Kaikki yritykset, jotka onnistuvat, luovat työpaikkoja ja elämää! Onneksi Hämeenlinnasta on löytynyt kannustavia henkilöitä. Muun muassa Pohjantähden toimitusjohtaja Eero Ylä-Soininmäen kanssa olemme puhuneet asioista ja hän on toiminut isossa roolissa neuvonantajana.
 
Ritaluoma ihmettelee Suomessa esiin tulevaa kateutta. Hän törmäsi siihen jo perustaessaan ensimmäistä urheilukauppaansa. Siitä asti kateus on ollut kintereillä, välillä iholla asti. 
 
– Ihmiset keskittyvät liikaa toisten asioihin. Toivon, että ihmiset ajattelisivat kannustavammin. 
 
Sen vuoksi Ritaluoma sanookin motokseen: ”Älä tee niin kuin muut!”. (HäSa) 

Menot