Kanta-Häme Riihimäki

Mies kaahasi "pikku-sportilla" Riihimäellä – Oikeus takavarikoi ajoneuvon valtiolle

Oikeus määräsi toistuvasti päihtyneenä ajaneen miehen omistaman Toyota Celican menetetyksi valtiolle.
Käräjäoikeus tuomitsi miehen henkilöauton menetetyksi valtiolle. Kuvituskuva.

Hyvinkään käräjäoikeus antoi torstaina kansliatuomion tapauksessa, jossa riihimäkeläismies tuomittiin syylliseksi 20 eri syytekohtaan.

Mies oli viime maaliskuussa ajanut autoa ainakin amfetamiinin vaikutuksen alaisena. Hänellä ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta. Miehellä oli hallussaan myös luvaton starttipistooli, jossa oli yksi patruuna.

Huhtikuussa mies tavattiin päihtyneenä autonratista useasti. Ensimmäisellä kerralla hän oli käyttänyt ainakin kannabista ja amfetamiinia, minkä lisäksi hänellä oli hallussaan 6,6 grammaa amfetamiinia ja käyttöannoksen verran kannabista.

 

Noin kolme viikkoa myöhemmin mies ajoi jälleen poliisia vastaan yöllä taajama-alueella Riihimäellä. Poliisi kääntyi perään ja mies lähti pakoon.

Poliisin mukaan miehen nopeus oli ollut 60 kilometrin nopeusrajoitusalueella vähintään 90 kilometriä tunnissa. Mies muun muassa ajoi läpi Peltosaaren liikenneympyrästä nopeutta hiljentämättä. Lyhyt pakomatka päättyi pysäköintialueelle Telluskadulle. Mies oli tuolloin käyttänyt ainakin kannabista, amfetamiinia ja kokaiinia.

Poliisi pysäytti miehen myös huhtikuun lopussa Hausjärvellä. Tuolloin mies oli käyttänyt amfetamiinia ja kannabista. Tällä kerralla mieheltä löytyi luvaton kaasusumutin.

Viime kesäkuussa mies oli liikenteessä amfetamiinin vaikutuksen alaisena. Mies oli jälleen liikkeellä omistamallaan autolla, jossa oli määräysten vastaisesti alla nastarenkaat.

 

Mies myönsi oikeudessa syytteet pääosin oikeiksi, mutta piti maaliskuun takaa-ajon nopeutta poliisin näkemystä vähäisempänä ja ajettua matkaa lyhyempänä. Mies myös vastusti vaatimusta autonsa menettämisestä valtiolle.

Miehen mukaan auton takavarikointi olisi kohtuutonta, koska hän oli käyttänyt kaikki säästönsä kyseisen Toyota Celica GT:n ostamiseen. Mies kertoi oikeudessa testanneensa autoa, joka oli miehen ja hänen ystävänsä yhteinen projekti. Vuonna 1993 käyttöön otettu auto oli tarkoitus museokatsastaa lähiaikoina. Auton arvoksi mies arvioi noin 2500–3000 euroa.

Miehen mukaan kyseinen ”pikku-sportti” oli ylpeää omistaa, ja auton omistaminen ja laittaminen tuki hänen pyrkimystään päihteettömyyteen.

 

Käräjäoikeuden mukaan mies aiheutti vaaraa muille tielläliikkujille rattijuopumuksillaan ja törkeällä liikenneturvallisuuden vaarantamisellaan.

Mies tuomittiin yhteensä kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Miehen omistama auto ja hänen hallussaan ollut ase tuomittiin valtiolle menetetyksi. Oikeuden mukaan auton menettämisseuraamus on tarpeen uusien rikosten ehkäisemiseksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen ja siitä voi valittaa hovioikeuteen. HäSa

 

Muokattu klo 20.12. klo 16.20: Täsmennetty miehelle annettua käräjäoikeuden tuomiota.

Päivän lehti

5.7.2020