fbpx
Kanta-Häme

Mies kävi töissä ja nosti ansiosidonnaista

Ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa nostanut ja samaan aikaan myös ajoittain töissä käynyt hämeenlinnalaismies on saanut neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion petoksesta.

Mies sai vuosien 2008 ja 2010 välillä saada akavalaisesta IAET-työttömyyskassasta päivärahaa yli 35 000 euroa. Osan rahoista kassa sai takaisin hallinnollisena takaisinperintänä ja loppuja noin 15 000 euroa kassa haki käräjäoikeuden kautta.

Mies myönsi saaneensa perusteetonta etua, mutta hän kertoi olleensa töissä vain osan ajasta ja sopineensa takaisinmaksuohjelmasta. Mies kertoi jatkuvien pätkätöiden aiheuttaman taloudellisen ahdingon ja siitä johtuneen hankalan elämäntilanteen johtaneen kassan huijaamiseen.

Syyttäjä vaati miehelle vähintään kymmenen kuukauden tuomiota törkeästä petoksesta.

Hämeenlinnan käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei kiistanalaista vajaata 15 000 euroa voitu aiemman oikeuskäytännön valossa pitää lain tarkoittamana “huomattavana” rikoshyötynä. Vuosina 2008-2009 tapahtuneet rikokset olivat myös ehtineet vanhentua ennen syytteen nostamista.

Näin tuomio tuli vain perusmuotoisesta petoksesta. Samalla oikeus hylkäsi työttömyyskassan 15 000 euron korvausvaatimuksen.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. HäSa

Menot