Kanta-Häme Riihimäki

Mies kertoi kasvattaneensa kannabista kipulääkkeeksi – Oikeus ei epäillyt mutta tuomitsi silti

Kanta-Hämeen käräjäoikeus piti miehen kotikasvattamista laajamittaisen suunnitelmallisena.
Oulun käräjäoikeus antoi viimeiset Oulun laajan seksuaalirikoskokonaisuuden tuomiot perjantaina. Kuva: Joel Maisalmi / Arkisto
Kuvituskuva

20-vuotias riihimäkeläismies on saanut tuomion kannabiksen kotikasvattamisesta. Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi ratkaisunsa tällä viikolla.

Mies oli Riihimäen Petsamossa sijaitsevassa kodissaan kasvattanut kaikkiaan kymmenen kannabis-kasvia ja kymmeniä kannabiksen pistokkaita. Kasvatus jatkui vuosina 2017–2018.

Hänellä oli kotonaan käytössä muun muassa kasvatustelttoja, -tuulettimia, lannoitteita ja kastelujärjestelmä. Kotietsinnässä löydetyt varsinaiset kasvit olivat pituudeltaan noin 65-senttisiä.

Oikeudessa mies ei kiistänyt sitä, että hän olisi kasvattanut kannabista kotonaan. Hän kuitenkin kiisti syyttäjän ajaman törkeän huumausainerikossyytteen ja katsoi, ettei valmiista kasveista ollut saatavilla kuin muutamia satoja grammoja huumeeksi luokiteltavaa kannabista.

Valtaosa kotietsinnässä takavarikoiduista kasveista oli vasta pistokkaita.

10 kuukautta ehdollista vankeutta

Mies kertoi kasvattaneensa kannabista tehdäkseen siitä öljyä, jota käyttää kipulääkkeenä. Öljy vaati valmistamiseen tavanomaista enemmän kasvia, jolloin määrä olisi pitänyt hänestä arvioida alaspäin.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus toteaa tuomiossaan, ettei oikeus ”sinänsä epäile” miehen väitettä aineen kasvattamisesta kipulääketarkoitukseen.

Oikeus kuitenkin katsoi, että miehen kotikasvattamossa ollut kasvatuksen laajuus ja suunnitelmallisuus riittivät jo sinällään täyttämään törkeän huumausainerikoksen tunnusmerkistön. Käräjäoikeus arvioi myös, että jos kaikki 70 kasvia olisivat kasvaneet kunnolla, olisi niistä voinut saada laskennallisesti yli 1 700 grammaa marihuanaa.

20-vuotias sai törkeästä huumausainerikoksesta 10 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Oikeus otti rangaistuksessa huomioon sen, ettei kyseessä ole erityisen vaarallisesta huumeesta.

Tuomio ei toistaiseksi ole lainvoimainen. HäSa

Päivän lehti

20.1.2020