Kanta-Häme

Mies paratiisissa

Hämeenlinnan taidemuseon Engel-rakennus pursuaa painokankaita, lasiesineitä, maalauksia ja puvustuksia. Värikäs ja moneen suuntaan kurkottava kokonaisuus on muotoilija Markku Pirin Maanpäällinen paratiisi.

Näyttely esittelee Pirin monipuolista tuotantoa viime vuosikymmeniltä sekä aivan viimeaikaisia teoksia.

Puolitoista vuotta sitten Hämeenlinnaan muuttanut taiteilija sanoo olevansa onnellinen mies, vaikka on uurastanut näyttelynsä eteen puoli vuotta miltei yötä päivää.

– Hämeenlinnan taidemuseo on arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen. Olen kiinnostunut tiloista ja arkkitehtuurista, ja ripustuksessa on tärkeää löytää vuoropuhelu tilan ja teosten välillä, hän sanoo.

Lavastuksia ja …lasiesineitä

Taidemuseon Engel-rakennuksen täyttävä näyttely on kaksijakoinen. Alakerrassa on esillä näyttelykokonaisuus, joka kiersi vuosina 2011–2012 muun muassa Madridissa, Barcelonassa, Lissabonissa ja Washingtonissa.

Siihen sisältyy parin viime vuoden aikana syntynyttä tuotantoa kuten värikkäitä painokankaita, lasiesineitä sekä Karita Mattilalle suunniteltu pukukokonaisuus.

– Olen pyrkinyt siihen, että kulmien takaa avautuisi yllätyksiä ja pieniä tarinoita, Piri kuvailee ripustusideaansa.

Yläkerran saleissa on retrospektiivinen osuus, jossa on esimerkiksi lavasteita Kaija Saariahon Maa-balettiin, Valkeakosken kaupunginteatterin Anna Karenina -näytelmän puvustuksia, sekä Huittisten taidepappilasta ideansa saanut huussigalleria.

Vanhojen teosten rinnalla taiteilija esittelee tuoreista tuoreimpia maalauksia sekä lasiesineitä, jotka hän on toteuttanut riihimäkeläisessä Lasismi-osuuskunnassa.

Rehevyys ja runsaus …kohtaa selkeyden

Markku Piriä on joskus kehotettu keskittymään yhteen asiaan, mutta siihen hän ei suostu. Todisteena tästä hän astuu Hämeenlinnan näyttelyssä esiin myös maalarina.

– Ei ole yhtä oikeaa tapaa toteuttaa joku asia, hän sanoo.

Hän sanoo olleensa aina visuaalisesti utelias. Lisäksi hän muistuttaa, että muitakin aisteja kuin näköaistia pitää käyttää. Paitsi, että ympäristöä katsellaan, sitä pitäisi myös kuunnella, haistella, tunnustella ja jopa maistella.

– Tällainen ohjaa havaitsemaan moneen suuntaan, hän sanoo.

Piri sanoo jatkavansa mielellään suomalaisen muotoilun perinteitä. Hänen makuunsa siinä kuitenkin korostetaan vähän liikaakin selkeyttä ja pelkistyksiä.

– Haen mieluummin muotoja, jotka ovat sensuelleja ja aistillisia. Rehevyys ja runsaus ovat tärkeitä, hän sanoo. (HäSa)

Maanpäällinen paratiisi. Markku Pirin muotoilua ja taidetta Hämeenlinnan taidemuseossa 23.11.2013–2.2.2014.Taiteilija esittelee näyttelynsä 27.11. ja 30.1. Lisäksi hän pitää taidemuseolla kakkukurssin 3.12.

 

 

 

 

 

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic