Kanta-Häme

Miespoliitikon on siedettävä pilkkaa

Etenkin miespoliitikoilta odotetaan huumorintajua ja ironiansietokykyä. Muussa tapauksessa heidän miehuutensa saatetaan jopa kyseenalaistaa.

Tällaiseen tulokseen tulee tutkija Marjo Kolehmainen, joka väittelee poliittisesta huumorista lauantaina. Kokoomuksen ex-puheenjohtaja Ville Itälä nosti 2004 eronsa yhteydessä esille Itse valtiaat -tv-sarjan negatiivisen vaikutuksen julkisuuskuvaansa.

Kolehmainen yllättyi runsaasta maskuliinisesta kielikuvastosta, jolla vallasta luopumista mediassa käsiteltiin.

– Puhuttiin esimerkiksi isoista pojista, politiikan perintöprinsseistä, herrahisseistä tai verrattiin politiikkaa nyrkkeilyyn. Siellä oli aika paljon sellaista, että ikään kuin poliitikon maskuliinisuus vähenisi vallan menettämisen myötä.

Kolehmaisen aineistossa huumorintaju nousi esille hyveenä.

– Joskus kiusoittelu ja ironinen läpänheitto liittyy siihen, että poliitikko tulee nähdyksi ”hyvänä jätkänä”.

OSA POLIITIKOISTA on alkanut hyödyntää huumoria ja viihdejulkisuutta brändinsä rakentamisessa. Kolehmainen nostaa esiin kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin, joka osallistui Putous-tv-ohjelmaan imitoimalla itsensä näköistä sketsihahmoa.

– Stubbin toiminta on esimerkki siitä, kuinka poliitikot käyttävät populaarikulttuuria poliittisen kamppailun välineenä. Se myös havainnollistaa huumorin yhteyttä vallan rakenteisiin.

Myös perussuomalaisten puoluejohtaja Timo Soini on käyttänyt huumoria hyväkseen viljelemällä puheissaan niin kutsuttuja soinismeja.

JUURI NYT käydään keskustelua perussuomalaisen puolueen uhriutumisesta heihin kohdistuneen kritiikin vuoksi.

– Poliitikot käyttävät myös retorisena keinona puhetta median ajojahdista, vaikka aina ei välttämättä ole juuri siitä kyse, Kolehmainen sanoo.

Suomen televisiossa ei enää esitetä Itse valtiaiden kaltaista poliittista satiiria.

– Voi olla, että poliitikkoparodiat leviävät enemmän sosiaalisessa mediassa.

Kolehmaisen väitöskirja tarkastetaan lauantaina Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksikössä.

Päivän lehti

4.4.2020